Ga naar submenu Ga naar zoekveld

HELP IK HEB EXAMENSTRESS! 6x hoe jij relaxed je examens in gaat

10 mei 2023 · Leestijd 3 min

Wekenlang heb je toegewerkt naar dit moment. Je hebt gelezen, geleerd en gestreden. De échte strijd gaat nu pas beginnen: het is tijd voor de eindexamens! Lees alle do’s en don’ts voor tijdens die zware uurtjes hieronder.

Blijf ademen

Het kan een beetje overweldigend zijn als je je realiseert dat dit het moment is waar je zo hard voor hebt gewerkt. Nu moet je gaan presteren en dat is doodeng. Probeer kalm te blijven. Adem een paar keer goed in en uit en begin dan aan de opdrachten.

Laat je driegangendiner thuis

Een lichtpuntje in de examentijd: je mag eten mee het lokaal in nemen. Let alleen op dat je niet de concentratie van je buren verstoord. Haal je snoepjes uit het verpakkingspapiertje en neem een banaan mee in plaats van een appel.

Trek je comfi kleding aan

Heb ik wel mijn rekenmachine mee? Toch nog even naar de wc rennen. Wat was de scheikundige formule van koolstofmonoxide ook alweer? Iedereen is bezig met van alles en nog wat, maar het kan niemand schelen hoe jij eruitziet. Trek dus je meest comfortabele kleren uit de kast en een paar sloffen. Hoe comfortabeler jij erbij zit, hoe chiller jij je voelt.

Drink voldoende

Tijdens je examens wil je voldoende energie hebben. Drinken helpt daarbij. Te weinig drinken kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van vermoeidheid. Dat is alles wat je niet wilt als je een wiskundige formule probeert op te lossen. Dus neem vooral veel drinken mee en het liefste water. Drankjes met veel suiker en cafeïne geven je eerst een kick met veel energie en daarna beland je in een dip. Lees hier meer tips over eten en drinken tijdens je examens.

Beloon jezelf door rust te nemen

Het kan enorm verleidelijk zijn om nog tot diep in de nacht je Engelse grammatica bij te spijkeren, maar vergeet niet dat je al hard hebt gewerkt. Het is minstens zo belangrijk om daarbij stil te staan, jezelf een schouderklopje te geven en even te chillen. Vooral voldoende slapen is enorm belangrijk. Dus bewaar die goeie feestjes waarbij je nachten doorhaalt voor als de strijd achter de rug is!

Het komt goed!

Écht waar. Misschien heb je je cijfers niet meezitten en spookt de gedachte van zakken door je hoofd. Maar het heeft geen zin om je bij voorbaat al zorgen daarover te maken. Jij hebt hard gewerkt voor dit moment en dat is sowieso niet voor niks geweest. Of je nu slaagt of zakt: je bent niet meer of minder waard daardoor. Je bent nog steeds dezelfde persoon en heel erg geliefd. Tuurlijk is het balen als je zakt, maar laat die angst daarvoor je niet tegenhouden om het beste uit jezelf te halen. Breng je angst, zorgen en stress in gebed bij God en hij geeft je wat je nodig hebt om door deze dagen heen te komen.

Heel veel succes!

BEAM redactie praat over de examens: 'Mijn beste tip? Word niet verliefd.'

Lees ook over:

BEAM redactie praat over de examens: 'Mijn beste tip? Word niet verliefd.'

Geschreven door

Rebekka Rodenburg

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡