Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 relatieadviezen van opa's en oma's

2 maart 2017 · Leestijd 3 min

'Eerst jaag'n, dan schiet'n.' Dit is het liefdesadvies dat de opa van een vriendin aan zijn kleinkinderen gaf. Hilarisch en ook nog eens waar. Onderstaande vijf tips zijn niet in dialect en voor de periode nádat er geschoten is.

1. Probeer de ander niet te veranderen

Deze tip is nooit uitgesproken, maar zíe ik in de relatie van mijn opa en oma. Mijn opa werd op zijn 68ste gediagnostiseerd met ADHD. Mijn oma was toen al 44 jaar getrouwd met hem. She likes him, just as he is, ook al wordt ze soms gillend gek van zijn 'spontane acties'.

2. Wees elkaars beste vrienden

Mijn opa's en oma's vormen een team; die aan mijn moeders kant waren schippers, de andere twee hadden een groentezaak. Gelijkwaardig zijn, samenwerken en vertrouwen hebben in elkaars kwaliteiten heeft er onder andere voor gezorgd dat ze elkaar nooit zat werden. Daarnaast zijn ze Jut en Jul, waar de één is, is de ander. Ze vinden elkaar gewoon de leukste. De opa van 'eerst jaag'n dan schiet'n' is weduwnaar  en vertelde: 'Als ik een foto van mijn vrouw zie dan voel ik me nog verliefd, dat gaat over de dood heen.'

3. Maak tijd vrij voor elkaar

Mijn ene oma geeft niet graag 'fouten' toe, maar ze zei vandaag: 'Je opa en ik werkten dag en nacht samen. Ik zou die groentezaak zo weer willen, maar ik zou minder hard werken en meer leuke dingen samen doen.' Gehoord van een andere oma: 'Je moet sámen nieuwe dingen proberen. Samen leren skiën (dit verzin ik niet), reizen of kerkenwerk doen bijvoorbeeld.' 

4. Het is geven en nemen in een relatie (en nog iets meer geven)

Letterlijk de woorden van alle oma's en de ene opa die ik sprak.

5. Humor, humor, humor, humor, humor etc.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kijk even naar dit geweldige stel hierboven. Op de vraag wat het geheim is van een goede relatie is, geeft de 99-jarige Alice als antwoord: 'I'll always let him have my way.'' Hij mag altijd haar zin doen. 

Do try this at home: oudere mensen vragen naar hun lessen op liefdesgebied. Ook al is geen relatie hetzelfde, oudere mensen zijn ervaringsdeskundigen die je maar al te graag advies willen geven.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡