Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x jongeren vertellen hoe ver zij gaan met seks

24 mei 2024 · Leestijd 7 min

LET’S TALK ABOUT SEGGS. 🧃Alweer? Ja alweer. Maar laten we eerlijk zijn: als er één onderwerp is waar je niet over uit raakt gepraat, is het wel seks… Hoe ver ga je als iedereen wat anders doet? De een gaat al zweten van handjes vasthouden, de ander zoent erop los en weer een ander gaat all-in. Lees hier hoe ver vijf christelijke jongeren gaan en waarom.🫣👇

‘Ik heb spijt van mijn eerste keer.’

Femke (19): “Ik ben mijn eigen grens overgegaan door seks te hebben in mijn vorige relatie. Nu zou ik andere keuzes maken, en heb ik besloten te wachten met seks totdat ik getrouwd ben. Met mijn ex-vriend had ik toen een paar maanden een relatie, hij was geen maagd meer en daardoor voelde ik heel erg de druk om zijn verlangens en verwachtingen tegemoet te komen. Op een gegeven moment draaide onze relatie alleen nog maar om lust. Een halfjaar later is het uitgegaan. Aan het begin was hij gelovig, maar daarna raakte hij het geloof kwijt.

Ik voelde me schuldig tegenover God.

Ik heb nooit aan hem verteld dat ik het niet wilde. Ook heb ik nooit gezegd dat ik spijt had, omdat ik me ervoor schaamde. Ik kende best wat mensen die wel seks hadden en het leek daardoor normaal om te doen. Daardoor zette ik mijn eigen gevoel opzij, terwijl het wel wat deed met mijn geloof. Ik voelde me schuldig tegenover God, het voelde niet goed. Daarom kon ik er ook niet van genieten. Ik voelde me slecht omdat ik er niet klaar voor was en God er voor mijn gevoel niet achter stond.

Nadat het uitging, viel ik in een gat omdat de persoon met wie je een intieme, fysieke band heb opgebouwd, opeens uit je leven is. Ik heb daar heel erg van gebaald, maar achteraf ben ik hierdoor sterker geworden in mijn geloof. Ik had de tijd God echt te leren kennen. Ik zie het als iets wat God aan mij heeft laten zien, waardoor ik dit graag deel en zo de kans krijg met mensen hierover te praten. Nu weet ik het verschil tussen liefde en lust en wacht ik op een man die meer bezig is met Gods liefde en geduld.”

a2308357-1808-4443-99b4-58c10fdec24c

‘Wij zoenden niet.’

Joelle (24): “Mijn vriend en ik zoenden niet met elkaar de eerste maanden. We gaven elkaar alleen een korte knuffel als afscheid. Dit deden we omdat we elkaar goed wilden leren kennen, zonder te veel afgeleid te worden door elkaars lichaam. Dit bleven we goed met elkaar bespreken. In die tijd deden we samen veel Bijbelstudie, waardoor we elkaar in een korte tijd bijzonder goed leerden kennen. Ik voelde me steeds vertrouwder bij hem en ik wist dat ik mijn toekomst aan hem kon toevertrouwen.

Wij willen niet dat schaamte of schuldgevoel tussen ons en God in komt te staan.

Na vier maanden hebben wij elkaar voor het eerst gezoend en dat was bijzonder! Dit hadden wij vooraf besproken. Nu zijn we bezig nieuwe grenzen te stellen, om te wachten met seks tot het huwelijk. Dit is een hele zoektocht, want wanneer je eenmaal iets hebt ontdekt, wil je van elkaar houden op die intieme manier. Hier bidden en praten we veel over, ook met vrienden. Vooral over de vraag: doe ik iets uit liefde of lust? We willen niet dat intimiteit tussen God en de ander in gaat staan, door schaamte of schuldgevoel. Dit werkt alleen als je samen en apart tijd neemt met God.”

B5E57741-6FA7-4C4C-ADE6-1080690F3590

‘Ik heb seks met mijn vriend.'

*Levi (19): “Het is nu net officieel met mijn vriend. Iets meer dan een half jaar geleden kregen we contact en we zijn nu zes maanden aan het daten. Dit zie ik echt als een geschenk van God, ook al is hij niet gelovig. Sinds een maand hebben we ervoor gekozen om seks met elkaar te hebben. Dit was mijn eerste keer. In de tijd dat we elkaar leerden kennen, hebben we een intieme band opgebouwd en ik hou echt van hem: daarom heb ik die keuze gemaakt. Ik ga dit niet zomaar met Jan en alleman doen. Ik vind dat het iets bijzonders is wat je samen mag delen, dat God ook heeft gegeven. Ik denk dat God seks bedoelt als iets intiems tussen twee mensen die van elkaar houden.

Mensen vinden het lastig wanneer ik vertel dat ik homo ben én dat ik in een relatie zit en seks heb.

“Met mijn eerste vriendje zat ik de hele tijd in mijn achterhoofd met de vraag: ‘Wat vindt God ervan?’ Ik zat toen nog in de kast en strugglede met mijn seksualiteit en hoe ik daarmee omga. Dit hinderde ons enorm in het uiten van liefde naar elkaar. Hij vond dit steeds vervelender worden en zei op een gegeven moment: ‘Wil je het nu wel of niet: maak een definitieve keuze!’ Toen heb ik ervoor gekozen met hem geen seks te hebben. Dat is nu twee jaar geleden.”

“Ik heb respect voor mensen die seks beschouwen als grens die ze pas over willen nadat ze getrouwd zijn. Ik trek die grens ergens anders. Mensen vinden het lastig wanneer ik vertel dat ik homo ben én in een relatie zit waarin ik seks heb. Maar er zijn ook genoeg mensen die mij in mijn waarde laten en ook mij die liefde gunnen. Ik geloof dat God van mij houdt en het op deze manier bedoeld heeft: het is iets tussen God, mij en mijn vriend.”

nisschien-martijn

‘Wij stelden de grens bij handjes vasthouden’.

Tabitha (15): “Ik heb bijna drie jaar een relatie gehad. Het kwam niet verder dan handjes aanraken. Dit was een bewuste keuze, zodat we elkaars grenzen respecteerden. We vonden het aan het begin awkward toen we elkaars hand aanraakten. Ik vond het fijn dat we het rustig aan deden, want ik ben niet van het meteen zoenen. Ik wil iemand eerst beter leren kennen. We knuffelden ook niet. Ik vond het persoonlijk na bijna drie jaar wel het juiste moment om hem te gaan zoenen, maar het is er nooit van gekomen. Er was toch een stemmetje in mijn hoofd dat zei: ‘doe maar niet, want wat als ik opeens zijn grens overga?’ Dat is best wel ongemakkelijk. We zaten bij elkaar in de kerk en we zijn allebei gelovig. Ik wil wachten met seks tot het huwelijk, want dat staat in de Bijbel. Maar voor mijn huwelijk wil ik me wel normaal voelen bij iemand en veilig genoeg voelen om te zoenen.”

35cfd904-f93a-4182-b505-b930f8f9f8a5 2

’Ik ben bang voor seks en begin er zeker nog niet aan’

Eva (18): “Ik heb al een tijdje een relatie en ik vind seks geen belangrijk onderdeel daarvan. Wij zijn daar nog helemaal niet mee bezig. Daar draait onze relatie niet om en bovendien vind ik mijzelf daar nog te jong voor. Ik heb ervoor gekozen seks te hebben nadat ik getrouwd ben en ik ben nog lang niet zover om zo’n commitment aan te gaan. Ik vind wat de Bijbel zegt over seks delen met één persoon, super belangrijk en ik heb mij voorgenomen om me daarom vast te houden aan het wachten met seks tot het huwelijk.”

Ik ben nog helemaal niet bezig met seks

“Ergens ben ik bang voor seks en dat degene met wie je dat deelt, mijn grenzen niet respecteert. Bij mijn vorige relatie vond ik het al vrij ver gaan. Hij kwam op plekken waarvan ik alleen dacht dat mijn echtgenoot zou komen. Daarom ben ik extra voorzichtig geworden in mijn huidige relatie, en gaat seks ook zeker nog lang niet gebeuren. Wij gaan niet verder dan kussen."

misschien femke
Wanneer is iets seks?!

Lees ook over:

Wanneer is iets seks?!

Geschreven door

Sarah Neerhof

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡