Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x hoe investeer je in een vriendschap?

25 april 2017 · Leestijd 3 min

Een vriendschap kan nog best ingewikkeld zijn. Maar we weten één ding zeker: je moet investeren. Vriendschap is eigenlijk net een plant. Een plant heeft water en mest nodig en je moet er zo nu en dan tegen praten (schijnt) en daar krijg je dan een prachtige plant voor terug. Maar vergeet je je plant liefde en aandacht te geven? Dan heb je grote kans dat deze in een hoekje weg staat te rotten en zo gaat dat met een vriendschap dus ook. Investeren dus! Lees hieronder hoe:

1. Investeer tijd

Investeer tijd in de ander en dat kan op allerlei manieren. Is je vriend/vriendin bijvoorbeeld fan van een bepaalde band en zie jij toevallig net op internet dat ze op tournee gaan? Stuur het berichtje dan even naar hem/haar! Dan weet de ander namelijk dat je aan ze denkt en ja, dat valt ook onder 'tijd investeren'.

2. Maar denk ook aan jezelf

Een vriendschap moet in balans zijn, en dat wil zeggen dat beide mensen aan een vriendschap moeten werken. Het is niet de bedoeling dat jij een soort uitlaatklep voor de ander wordt maar zelf nooit iets durft te zeggen, omdat je bang bent dat je de ander onderbreekt of dat ze niets van je willen weten. Dit is niet leuk voor jou, maar ook niet voor de ander. Hij/zij kan namelijk het gevoel krijgen dat je ze niet alles toevertrouwt. Dus wees niet bang om jezelf zo nu en dan ook eens op de voorgrond te zetten!

3. Wees eerlijk

Bij niemand loopt het leven altijd op rolletjes (echt niet!) en jij hoeft de schijn dan ook echt niet op te houden. Je mag het best aangeven als je even niet lekker in je vel zit of dat je baalt van die dikke onvoldoende die je die dag hebt gehaald. Zo heeft de ander ook niet het gevoel dat hij/zij zich moet schamen voor een blunder, fout of baaldag.

4. Stel je kwetsbaar op

Zeg het als de ander je, misschien onopzettelijk, gekwetst heeft. Vind je het bijvoorbeeld vervelend dat hij/zij maar blijft zeuren over bepaalde keuzes die jij gemaakt hebt? Geef dat aan. In een vriendschap zou daar ruimte voor moeten zijn en daar wordt jullie relatie ook alleen maar sterker van. Echt!

5. Neem afscheid

Jullie zijn vrienden, niet getrouwd. Gun de ander ook tijd voor zijn of haar partner, hobby’s en andere dingen. Het is soms lastig om aan te voelen wanneer het tijd is om afscheid te nemen, maar daarom is het af en toe goed om zelf het initiatief te nemen. Zo blijft het een 'gezonde' vriendschap en dit voorkomt jaloerse gevoelens als jij of de ander afspraken maakt met iemand anders.  Hoe investeer jij in jouw vriendschappen?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡