Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 TIPS: Hoe bepaal je samen de grens voor seks?

30 juni 2017 · Leestijd 3 min

Uit jullie reacties blijkt dat een groot deel van jullie seks maar een grijs gebied vindt. Wat rekenen we tot seks? Hoever vinden we oké? Dat is een beslissing die je niet altijd in je eentje maakt. Daarom vijf tips om samen jullie grens te bepalen.

TIP 1 - Praat erover op maandagochtend in de regen

Zo’n vijf jaar geleden had ik les van een terminaal zieke docent. In de korte tijd dat hij ons nog ethiek-lessen kon geven, heeft hij ons veel levenslessen meegegeven. Eén van zijn wijsheden ging over het bepalen van je grenzen. ‘Eigenlijk is het heel simpel’, zei hij. Zijn advies: wanneer je samen over seks praat en je grenzen afspreekt, doe dat dan niet op een vrijdagavond wanneer jullie samen op de bank liggen en misschien al een wijntje op hebben. Maar praat over seks op je meest nuchtere moment: een maandagochtend in de regen. Niet heel romantisch, maar dan weet je dat je zeker dat je niet geneigd bent om je grenzen te verleggen, waar je later misschien spijt van krijgt.

TIP 2 – Ga nooit je eigen grens over

Jullie houden van elkaar, dat moge duidelijk zijn. Maar liefde maakt blind, dat weten we allemaal. Je wilt de ander natuurlijk niet teleurstellen, maar dat is geen reden om je flexibel op te stellen. Pas je grenzen niet aan om de ander een plezier te doen. De kans dat je achteraf spijt of schuldgevoelens krijgt, is dan erg groot. Onthoud: je bent niet preuts als je niet wilt. Je bent het waard om op gewacht te worden. Denkt je partner daar anders over? Dan is het misschien tijd voor een relatiecheck.

TIP 3 – Samen bidden

Misschien heb je nog nooit met je vriend of vriendin samen gebeden, dan kan dat erg spannend zijn, maar is het hoog tijd voor een eerste keer. Wanneer je samen bidt, stel je je kwetsbaar op - naar God en naar elkaar. Vertel Hem wat jullie twijfels zijn. Soms geeft God een duidelijk antwoord, soms niet. Hoe dan ook – het is altijd goed om God te betrekken bij jullie vragen en worstelingen. Bovendien kun je Hem vragen om kracht wanneer jullie er samen voor kiezen om te wachten met seks tot jullie huwelijk.

TIP 4 – Stel de juiste vragen

Wanneer je je samen afvraagt hoe ver je kunt of mág gaan, ben je bezig met het opzoeken van je grenzen en zoek je naar ‘regeltjes’. Probeer samen de juiste vragen te stellen: hoe denken jullie dat God seks heeft bedoeld in jullie relatie? En wees eerlijk. Misschien is jullie conclusie dat jullie helemaal geen seks voor het huwelijk willen, of juist wel.

TIP 5 – Praat ook met anderen erover

Wanneer je je keuze voor wel of geen seks alleen met je vriend of vriendin bespreekt, blijft het een soort geheim van jullie twee. Probeer er ook met je vrienden en ouders over te praten. Het is een van meest ongemakkelijke gesprekken ooit, maar het lucht wel op. Bovendien voorkomt het bijvoorbeeld dat je schuldgevoelens krijgt tegenover je ouders. Vind je het geen optie om het met je ouders te bespreken, praat er dan over met een volwassene die je wel vertrouwt, een familielid, vriend of je jeugdleider bijvoorbeeld.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡