Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 stappen om Gods stem te verstaan

29 april 2021 · Leestijd 5 min

De Amerikaanse pastoor David Stine krijgt vaak de vraag hoe je Gods stem nou echt kunt verstaan. Om antwoord te geven op deze vraag, deelt hij een eenvoudig vijfstappenplan. Hij heeft het zelf geprobeerd én het werkte! Misschien ook wat voor jou?

Stap 1: Kies een tijd en plaats om God te ontmoeten

Het kan lastig zijn om tijd te vinden voor God. Je bent druk en je leven staat volledig volgepland. De pastoor stelt daarbij de vraag: “Hoe komt het dat we prioriteit geven aan ontmoetingen met mensen van wie we soms niet eens houden boven een ontmoeting met de God van wie we wel houden?”

Goede vraag. Maar hoe maak je dan tijd? Volgens David is dat simpel. Pak je telefoon en plan een dagelijkse afspraak met God. Hierbij zijn twee dingen belangrijk: tijd en plaats. Kies ten eerste een tijd waar jij je op je best voelt. Het is fijn om een afspraak te maken op een tijdstip waarop jij je goed voelt en scherp bent om in contact te komen met God. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens? Plan je afspraak dan in tijdens het ontbijt.

Dan de plaats van de afspraak. Ga naar een plek waar jij je op je gemak voelt. Voorbeeld: wanneer jij met een vriend ergens gaat lunchen en hij is vegetarisch, ga je niet naar een kiprestaurant. Je kiest dan een plek waar jullie je samen fijn voelen. Dit geldt ook voor een afspraak met God. Kies een plek waar jij je goed voelt en waar het contact tussen jou en God wordt gestimuleerd.

Stap 2: Wees stil en aanbid

In Psalm 46:10 vertelt God ons: “Wees stil en weet dat ik jullie God ben.” Het kan lastig zijn om in deze drukke tijd echt stil te zijn. Gelukkig verwijst het Hebreeuwse woord voor ‘stil’ niet naar een letterlijke stilte, maar naar de stilte van je ziel. Wanneer je daar stil bent en beseft dat God jouw leven leidt, kan je God aanbidden. De pastoor zegt daarover: “Aanbidding helpt je de lasten die je draagt, los te laten. Je verschuift je perspectief zodat je weer goed kunt zien. Ik herhaal soms een worship-nummer zodat ik de woorden keer op keer hoor. Ik word dan herinnerd aan de grootheid van God en hoeveel hij van mij houdt.”

Stap 3: Lees en bid

Na de aanbidding volgt het lezen van de Bijbel. De Bijbel staat vol met Gods wijsheden over veelvoorkomende problemen. Wanneer je met iets worstelt, kan het dus helpen om de Bijbel te lezen. Maar hoe begin je? Plan ongeveer tien minuten per dag in om uit de Bijbel te lezen. Wanneer je dit vaker doet, zal de tijd vanzelf toenemen. Soms zal je het gevoel hebben dat God je via een tekst wat probeert te vertellen. Maar soms zal je ook moeite hebben om te begrijpen hoe de tekst van toepassing is op jouw leven. Dit is normaal. Dus blijf gewoon lezen. Neem na het lezen een paar minuten de tijd om in gebed te reageren op wat je hebt gelezen. Bid daarbij voor alles wat je op het hart ligt.

Stap 4: Luister en schrijf

Tijdens het bidden kan het lastig zijn om te luisteren. Het blijkt dat een mens gemiddeld maar zeventien seconden kan luisteren zonder het gesprek weer naar zichzelf te sturen. Dit gebeurt ook in een gesprek met God. Neem jij tijdens je gebed de tijd om even te stoppen en naar God te luisteren of ratel jij aan een stuk door met verzoekjes aan God?

Wanneer je je in dat tweede herkent, is er een oplossing. Pak een dagboek of notitieblok en schrijf God een brief. Vertel hem hoe je je voelt en stel hem de vragen die je hebt. Stop dan even en vraag hem om met je te praten. Schrijf vervolgens op wat je voelt dat God op dat moment tegen je zegt.

Stap 5: Deel en gehoorzaam

De laatste stap is om te delen wat God jou heeft verteld. Wanneer je het gevoel hebt dat God je een bepaalde richting instuurt, is het goed om dit te vertellen aan mensen die je vertrouwt. Zij zijn er dan van op de hoogte hoe jij in het leven staat en kunnen je verantwoordelijk houden voor de dingen die je zegt. Dit zorgt ervoor dat jij God beter kunt gehoorzamen. Maar wat volgens de pastoor vooral belangrijk is om te onthouden: “God wil met jou praten.”

Bron: Relevant Magazine

Ook een christelijke film kan je inspireren in het geloof. Bijvoorbeeld deze netflix-tip voor (christelijke) musicalliefhebbers: ‘A week away’.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡