Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 manieren van bidden (die soms vet awkward zijn)

29 januari 2017 · Leestijd 4 min

Bidden is machtig mooi en onderstaande voorbeelden zijn niet bedoeld om bidden belachelijk te maken. Maar als we even eerlijk zijn: soms is bidden echt grappig en een beetje awkward. Welke manieren van bidden herken jij?

1. Kringgebed (incl. handen vasthouden)

Uitleg: Ga in een kring staan en houd elkaars handen vast. Een persoon begint met bidden en als diegene ‘amen’ zegt, is degene rechts van hem aan de beurt. Als iemand niet hardop wil bidden, kan hij dit aangeven door te knijpen in de hand van de persoon na hem of door alleen 'amen' te zeggen.

Veel voorkomende situatie: Het moment komt steeds dichterbij. Alleen Judith en Pieter nog en dan is het zover. 'KAK', Judith begint precies over het onderwerp dat jij al had bedacht, snel iets anders bedenken. Judith zegt "amen" en Pieter is aan de beurt: O NEE, HIJ DOET HET KNEEPJE. Dit betekent dat hij niets wil zeggen en dat jij aan de beurt bent. Je handen zweten als een gek en je schiet dusdanig in de stress dat je achter én voor elke zin ‘HEER’ zegt. Als je beurt over is, ben je buiten adem en als de laatste persoon 'amen' zegt, laat iedereen zo snel mogelijk de handen los. Iehl.  

2. Popcorngebed

Uitleg:

Er wordt van tevoren afgesproken dat 1 iemand het gebed afsluit. Verder mag iedereen wanneer en als hij wil hardop bidden.

Veel voorkomende situatie: Het popcorn gebed is een moeilijk geval. Het lijkt namelijk ontzettend vrijblijvend – lekker freestylen enzo - maar eigenlijk gaat het helemaal om de timing. Je wilt bidden, maar wanneer begin je met praten? Je besluit om in je hoofd tot 7 (getal van de volheid immers) te tellen nadat Elise klaar is met bidden. 1, 2, 3, 4, 5, 6, *je neemt een hap lucht* EN JA HOOR, Jaap begint ook te praten en jullie gaan vol door elkaar heen. Awkward. Ook lastig als jij de uitverkorene bent die mag afsluiten, want wanneer heeft iedereen de kans gehad om te bidden? Zoals ik al zei: It is all about the timing.

3. Het leidersgebed

Uitleg:

Dit is niet moeilijk. Er bidt gewoon 1 iemand.

Veel voorkomende situatie:
De leider van de groep vraagt vriendelijk doch dringend: “Wie wil er bidden?”

Niemand.

De leider kijkt iedereen doordringend aan, maar niemand steekt de hand in de lucht. Uiteraard maakt iemand de klassieke grap: “Niet allemaal tegelijk.” Je lacht, maar no way dat jij nu alsnog wel je hand opsteekt. Uiteindelijk wordt de pijnlijke stilte doorbroken omdat de leider zelf besluit te bidden. Extra lang. Als straf voor jullie passiviteit. 

4. Het bid-voor-de-persoon-rechts-van-je gebed

Uitleg:

Je staat in een cirkel – of een andere wiskundige vorm – en je bidt hardop voor de persoon die rechts naast je staat. Als jij klaar bent, bidt de volgende persoon voor degene rechts van hem. Zo ga je door tot er voor iedereen is gebeden.

Veel voorkomende situatie: Je moet zo bidden voor John en je zit al 5 minuten na te denken wat hij nou tijdens de koffie zei over zijn zieke oma of opa. Stom, maar je kunt je oprecht niet meer herinneren of het nou zijn oma of opa was. Als je begint met bidden wordt je zo door twijfel overvallen dat je per ongeluk bidt voor zijn konijn. Ook niet erg. Je sluit je gebed daarom maar af met: ‘God, gelukkig weet u het wel allemaal. En ik wil ook bidden voor de dingen die ik vergeet. Amen.’

5. Stil-bidden-voor-het-eten gebed

Uitleg

: Voor het eten buigt iedereen het hoofd, worden de handen gevouwen en ogen gesloten. Er is een moment van stilte totdat duidelijk is dat iedereen zijn of haar gebed heeft afgerond.

Veel voorkomende situatie: Allereerst heb je – soms per ongeluk - al een hap in je mond gestopt. Daarna wordt opeens besloten dat er stil gebed komt en vouw je je handen en sluit je je ogen. Je vraagt vergeving voor de hap en kijkt intussen stiekem met je rechteroog of de rest al klaar is. Je moet namelijk niet als eerste, maar ook niet als laatste klaar zijn. Uiteindelijk denk je dat iedereen klaar is en roep je triomfantelijk ‘AMEN’ voordat je je tweede hap in je mond stopt. Oeps, Marietje was nog niet klaar met bidden en nu heb je er doorheen geschreeuwd.

Ken jij nog meer (enigszins awkward) gebedsvormen? Laat het ons weten! En vergeet niet dat God jouw gebed - hoe ongemakkelijk ook - waardeert en dat bidden fantastisch is. 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡