Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 manieren om meer van Jezus te houden

12 juli 2018 · Leestijd 5 min

“Jesus, I love you!” Je zingt het zo gemakkelijk mee, maar van Jezus houden is soms best ingewikkeld. De een uit zijn liefde heel uitbundig, de ander is meer van het stille soort. Gelukkig staat de Bijbel vol verschillende mensen die allemaal op een andere manier hun liefde laten zien. BEAM pikt er vijf voor je uit. In wie herken jij je?

1. Een blokje om

HENOCH is een beetje een mysterieus figuur. Er wordt niet veel over hem geschreven, wel dat hij wandelde met God. Elke dag liepen God en Henoch een blokje om, en dat in een tijd waarin bijna alle mensen om Henoch heen zich van God afkeerden en hem uitlachten omdat hij bleef geloven. Henoch geloofde dat een dagelijks, intiem lijntje met God onmisbaar was om een goede relatie met hem te hebben. Samen namen ze de dag door, Henoch betrok God bij de grote en kleine keuzes die hij maakte. Het einde van Henochs leven was bijzonder. Zijn relatie met God was zo hecht, dat God besloot dat Henoch niet hoefde te overlijden. In plaats daarvan “nam God hem weg”.

(Genesis 5:21-24)

2. Aan Jezus’ voeten

afbeelding

Vol overgave is MARIA constant bij Jezus in de buurt. Alles wat hij zegt en doet, omarmt ze. Als Jezus haar vertelt dat hij binnenkort zal overlijden, is ze compleet van haar stuk. Als laatste daad van liefde koopt ze een duur parfum dat ze zich eigenlijk niet kan veroorloven. Terwijl het hele gezelschap ligt te eten, masseert Maria de voeten van haar meester en droogt ze deze af met haar haren. Het hele huis ruikt naar het parfum en Judas vraagt zich verwonderd en geërgerd af waarom ze het flesje niet heeft verkocht zodat hij het geld aan de armen kan geven. Maria is net een groupie, zo intensief is ze met Jezus bezig. Ze gaat er bijna aan onderdoor, geeft zelfs haar hele spaargeld aan hem uit. Jezus neemt het echter voor haar op en snapt haar liefdestaal. “… de armen zijn immers altijd bij jullie, maar ik niet.”

(Johannes 12:1-8)

3. Vol vertrouwen

Stokoud is ze, ver over de 100 jaar. Toch loopt Anna nog elke dag dezelfde route door de smalle straatjes van Jeruzalem naar de heilige tempel. Dag en nacht is ze er te vinden. Haar leven staat in het teken van hoop en geloof. Er zijn heel veel jaren voorbijgegaan waarin Anna geen teken van leven van haar verlosser kreeg. Moeilijke jaren, maar haar hoop houdt stand en groeit zelfs, ondanks alle tegenslagen. Elke dag klopt haar hart vol verwachting. Ze verlangt naar haar koning. En dan, op een ochtend die net zo begint als alle andere, is hij daar. Misschien niet zoals ze had verwacht, maar als ze Jezus in de armen van zijn moeder ziet liggen, herkent ze hem meteen. Het was het wachten waard, voor de volle 100 procent.

(Lucas 2:36-38)

4. Haantje-de-voorste

afbeelding

Wie kent ’m niet, de altijd vurige, haantje-de-voorste PETRUS. Hij is zo enthousiast in zijn liefde voor Jezus; wil alles wel voor zijn heer doen. Helaas zijn ook angst en verraad hem niet vreemd. Terwijl Jezus mishandeld wordt, vertelt Petrus doodleuk dat hij hem niet kent. Een man van hoge toppen en diepe dalen is hij, maar Jezus vergeeft hem. Petrus leert het formaat van Jezus’ liefde én genade kennen. Altijd mag hij terugkomen. Zijn onstuimige karakter staat Jezus niet in de weg om Petrus de sleuteldrager te maken van het hemelrijk. Hij krijgt ook de opdracht om “visser van mensen” te worden en “hoeder van de schapen”. Petrus wijdt zijn leven hartstochtelijk aan Jezus, maar vergeet zijn valkuil niet.

(Matteüs 26:69-75 en Johannes 21:15-17)

5. Strijdlustig

Ze houdt van aanpakken, is een doorzetter en weet wat ze wil. Rachab runt de herberg op de stadsmuur en doet dat op haar eigen manier. Als er twee vreemdelingen ‘met een luchtje’ op de stoep staan, geeft Rachab hun een kamer. Even later sluit ze een riskante deal. Als ze de verblijfsplaats van de mannen geheimhoudt voor de plaatselijke autoriteiten, zullen de Israëlieten haar en haar familie sparen wanneer ze de stad innemen. Rachab deinst er niet voor terug om een risico te nemen en op die manier God te volgen en lief te hebben. Later woont ze met haar familie als heiden tussen het volk Israël en blijft ze een vreemde eend in de bijt. Toch vind je uitgerekend Rachab in de stamboom van Jezus. Een schouderklopje van God!

(Jozua 2 en Jozua 6:22-25)

En jij? What about you? Hoe toon jij jouw liefde aan Jezus?

Dit artikel verscheen eerder in BEAM Magazine. Krijg je die nog niet huis? Vraag dan als een gek gratis en vrijblijvend een exemplaar aan of nog gekker: word BEAM supporter en ontvang het magazine vier keer per jaar!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡