Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hulphond? Zeg maar liever hulpalligator!

21 december 2022 · Leestijd 3 min

Geen hulphond, maar een eend of lama die je helpt… Ja, ze bestaan! Deze dieren worden ‘emotioneel ondersteunende dieren’ genoemd. De beesten hebben geen speciale opleiding gevolgd en hoeven ook geen taken uit te voeren, zoals de hulphond doet. Ze hoeven er alleen maar voor je te zijn. Hieronder de vijf leukste op een rij.

Daniël de eend 

Emotioneel ondersteunende dieren krijgen niet dezelfde rechten als hulphonden. Zo mogen vliegtuigmaatschappijen de dieren weigeren om mee te gaan op een vlucht, terwijl dat bij een hulphond nooit mag. Eend Daniël had geluk. Hij mocht met zijn baasje mee. “Zijn zachte gekwaak maakt het minder erg om weg te gaan”, schrijft een passagier op Twitter. 

Daniel de Eend

(Beeld: twitter.com/mark_essig)

Wally de alligator 

Wally is onder andere bekend van TikTok. Deze zevenjarige alligator woont bij een gezin in Amerika en maakt zelfs kans om ‘America’s Favorite Pet’ te worden. De eigenaar van Wally wilde geen medicatie voor zijn depressie. In plaats daarvan besloot zijn dokter Wally officieel te benoemen tot emotioneel ondersteunend dier. Dankzij Wally gaat het nu een stuk beter met zijn baasje! 

Fred het minipaardje 

Nog een dier in het vliegtuig! Deze keer van een iets ander formaat. Fred is een minipaardje. Zijn baasje ging op vakantie naar Los Angeles, maar kon dat vanwege haar auto-immuunziekte niet zonder Fred. Gelukkig mocht het paardje mee in het vliegtuig, hoewel niet iedereen er even blij mee was. “We kregen wel wat vieze blikken”, vertelt Freds baasje. Zij is dan ook bang dat dit de eerste én laatste keer was dat ze samen konden vliegen…

hulppaard screen yt

(Beeld: Youtube CBS News)

Hamlet het varken 

Hamlet is het ondersteunende dier van Melanie. Zij heeft last van epileptische aanvallen. Hierdoor kan Melanie veel dingen niet meer zelfstandig doen, wat haar in het verleden depressief maakte. Daarom kwam Hamlet in haar leven. Al snel wist Hamlet Melanies aanvallen te herkennen. Een paar jaar later leerde hij zijn baasje zelfs te waarschuwen voor een opkomende aanval!

Hamlet het Varken

(Beeld: twitter.com/hamlet_the_piggy)

Tic de lama 

Tic is niet alleen een emotioneel ondersteunende lama, hij doet ook nog eens vrijwilligerswerk. Samen met drie andere lama’s is hij goedgekeurd als therapiedier. Met zijn baasje en andere lamavrienden gaat hij regelmatig langs bij bejaardentehuizen en revalidatiecentra in Amerika om de oudere mensen een leuke dag te bezorgen.

lama

(Beeld: twitter.com/uoregon)

Word BEAM-lid en koop je BEAM-wear!

Word BEAM-lid en koop je BEAM-wear!

Als lid van BEAM kan je op de EOJD onze BEAM WEAR kopen!

Ik wil BEAM-lid worden

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡