Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 gevaren van social media die we liever niet toegeven

6 februari 2015 · Leestijd 3 min

Het is opmerkelijk hoe snel en sterk social media in onze levens vervlochten zijn geraakt. De vraag is niet langer hoe we mét social media kunnen leven, maar vooral: kunnen we nog wel zonder?

Misschien nog opmerkelijker: de meeste van ons zijn zich prima van de nadelen van social media bewust, maar vinden het desalniettemin lastig om de banden met social media (gedeeltelijk) te breken. De voornaamste reden: we zijn bang dat we dingen gaan missen. Social media hebben immers ook een belangrijke plaats ingenomen binnen onze ‘echte’ sociale relaties. Toch moeten we ons de nadelen van social media blijven realiseren, om ons online leven zo gezond mogelijk te houden. Daarom hieronder 5 gevaren van social media, die we soms liever niet toe willen geven:
1. Bevestiging
Binnen social media is bevestiging krijgen van cruciaal belang. Een post op Facebook of een foto op Instagram is pas echt geslaagd wanneer deze meer dan 30 likes scoort, toch?! Door social media heeft onze (aan)drang om bevestiging te krijgen van anderen soms ongezonde vormen aangenomen. Check daarom zo nu en dan bij jezelf: ben ik online dezelfde persoon als offline?
2. Vergelijken
Natuurlijk, we gebruiken social media om de verbinding met anderen te zoeken. Maar bewust of onbewust zijn we onze levens toch óók aan het vergelijken met diezelfde mensen. Net als bij ‘bevestiging’ is het de hoogste tijd om minder waarde te hechten aan de mening en levens van anderen; je eigenwaarde bepaal je zelf!
3. Verbitterd
Hoe vaak is het niet voorgekomen dat je Facebook minder vrolijk verliet dan dat je de app of site opkwam? ‘Waarom heeft zij meer likes dan ik?’ ‘Waarom mocht ik niet op dat feestje komen’ ‘Waarom heeft hij wel een leuke vriendin?’ Waarom zou je op een site zitten, die je hart bitter maakt…?
4. Tijdsverspilling
Tijd is waardevol. Hoe bevredigend is het om een avond lang aan social media te spenderen? Je bent even online, denk je, en voor je het weet ben je een paar uur verder… Is het niet veel fijner om deze tijd te besteden aan ‘echte’ vriendschappen, een telefoongesprek met je oma of lekker hangen op de bank met een kop thee en een goed boek?
5. Isolatie
Social media vormen samen een virtuele wereld binnen de ‘echte’, fysieke wereld. Het is eenvoudiger om mensen in die virtuele wereld te spreken, dan in de fysieke wereld. En het is eenvoudig om te denken dat die interactie genoeg is. Toch is dat niet zo. Probeer je hiervan te distantiëren. Teveel social mediagebruik in plaats van interactie in de fysieke wereld zal uiteindelijk tot isolatie gaan leiden.
Bron: Relevant

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡