Ga naar submenu Ga naar zoekveld

34 Kant-en-klare Kersttips om Kerst te upgraden

19 december 2019 · Leestijd 7 min

Kerst kan zonder dat je het goed en wel doorhebt zomaar elk jaar hetzelfde liedje worden. Kerstdiner, kerstboom, naar de kerk, 'Er is een kindeke geboren op aard', 'Stille nacht, heilige nacht’ en ga zo nog maar even door. Deze 34 tips doorbreken de saaie patronen en tillen je Kerst naar een nieuw level!

1. Kom intelligent over tijdens Kerst. Vertel je familie tijdens het diner dat Noorse onderzoekers geconcludeerd hebben dat Rudolph’s rode neus waarschijnlijk het gevolg is van een infectie in het ademhalingssysteem. 

2. Kersdiner met je gezin? Laat iedereen een gast meenemen. Allemaal verschillende mensen aan tafel, super gezellig!

afbeelding

3. Verander je koelkast in een sfeervolle en niet smeltende sneeuwpop.

4. Bel een bejaardentehuis en vraag of er een eenzame oudere is. Pak je kerstdiner in met rode strik en ga langs met je gezin of vrienden. #onvergetelijkeervaring 

5. Kerst voorbij? Zorg ervoor dat je volgend jaar niet weer een week bezig bent met het uit de klit halen van de kerstverlichting. Wikkel de lampjes om een stuk karton of om een kleerhanger. Kost vrijwel geen extra moeite en hier heb je volgend jaar gegarandeerd plezier van.  

6. Creëer een lijst op Spotify of YouTube met je favoriete Kerstmuziek. Deze muziek maakt de sfeer tijdens het familiediner nog veel beter. (Ben je hier niet zo goed in? BEAM heeft op Spotify een lijst voor je klaar liggen!) 

7. Maak kerstkaarten en zoek op Google Maps random adressen in je stad of dorp op. Schrijf een paar leuke adressen op de enveloppen en stop ze in de brievenbus: Spread the love! (Ps: Nodig ze gelijk even uit voor een kerkdienst tijdens Kerst.) 

8. Maak heel veel gekke familiefoto’s.

9. Ben je helemaal klaar met al die kerstdiners? Tijd voor een kerstdiner op z’n Japans. Zij gaan namelijk massaal naar de KFC met Kerst. Het is er zo druk dat er twee maanden van tevoren gereserveerd moet worden. De populariteit is te danken aan een reclameactie van de KFC zo’n 40 jaar geleden. 

afbeelding

10. Slaapfeestje rondom de Kerstboom! 

11. Helemaal klaar met je relatie? De meeste break-ups vinden volgens Facebook twee weken voor Kerst plaats. Veel verstandiger om het nu uit te maken, dikke kans dat je ex dan tenminste nog kan uithuilen bij lotgenoten. Daarnaast bespaar je jezelf en hem een ongemakkelijke kerst!  

12. Raak je Kerst nooit zat? Vier het in de lente gewoon weer! De meeste historische wetenschappers nemen tenslotte aan dat Jezus geboren is in de lente in plaats van de winter.

13. Decoreren kun je leren. Leg voedsel neer in de vorm van een kerstboom. Op Pinterest zijn meer dan genoeg voorbeelden te vinden.

14. Slaap vies lang uit. Hartstikke goed voor je gezondheid: Wist je dat te weinig slaap rimpels veroorzaakt? Tijdens het slapen herstelt je huid zich van de afgelopen dag, maar als je niet genoeg slaapt, is de huid nog niet hersteld als je weer wakker wordt. 
 
15. Nóg een dag opgescheept zitten met je familie? Ga eerste of tweede Kerstdag helpen bij de lokale voedselbank of daklozenopvang. Bel eerst wel even of ze je hulp kunnen gebruiken! 

16. Vul een flesje met water, schrijf met stift een naam op het flesje en vertel je jongere broertje of zusje dat het een gesmolten sneeuwpop is.  

17. Wil je origineel zijn in je kerstmuziekkeuze? Skip Stille Nacht, dit nummer is vanaf 1978 al zo vaak opgenomen dat er nu 733 verschillende versies van bestaan. 

18. Altijd ruzie over wat er gekeken wordt op Kerstavond? Verleg je grenzen! Wist je dat half Zweden Donald Duck cartoons kijkt op kerstavond? 

19. Niet elk jaar geld uitgeven aan een kerstboom? Investeer één keer in een mooie boom en plant hem na Kerst in je achtertuin. Leuk om het groeiproces mee te maken en ieder jaar een grotere boom in je woonkamer te hebben. #noodgedwongenverhuizenomdathetplafondtelaagis

20. Ben jij (mede)verantwoordelijk voor het Kerstdiner? Bestel zo veel mogelijk eten van tevoren en laat dit bezorgen, dit kan bij vrijwel alle supermarkten gewoon. Dit scheelt stress en dan hoef je je niet last moment in een overvolle winkel te begeven.

21. Bezoek met vrienden of familie een kerstmarkt. Net over de grens in Duitsland zijn er enorme Weihnachtsmarkten, maar ook in ons eigen landje zijn er overal Kerstmarkten te vinden.

afbeelding

22. Bak brownies en plaats er een aardbei bovenop. Maak met een subtiele slagroomspuit van deze aardbei een kerstmuts. (Geen kooktalent? Zoek in de supermarkt naar de brownies waar je alleen maar water aan toe hoeft te voegen.)

23. Er zijn heel wat Kerstfilms helemaal op YouTube te bekijken. Zoek op: Full Christmas Movies en je komt een heel eind. #filmmarathon  

24. Introduceer tijdens de periode van Kerst het spel secret angel. Je vult allemaal je naam in op een stukje papier waarna je deze in een hoed of mand gooit. Vervolgens trekt iedereen een lootje en is hij of zij de komende kerstdagen de geheime engel van de persoon op het papiertje. Als engel ben je extra aardig, verras je iemand positief of help je iemand uit de brand. Wees een actieve engel, maar zorg dat je niet ontdekt wordt! Spreek af wanneer het spel is afgelopen en onthul elkaar dan van wie de engel was. Vertel elkaar uiteraard de behind de scènes verhalen natuurlijk.  

25. Bak een verjaardagstaart voor Jezus en nodig een niet-christelijke vriend of vriendin uit om hem samen op te eten.

26. Nieuwe kleding nodig voor Kerst maar geen geld? Organiseer een kledingruilparty (inclusief galajurken die je toch maar één keer draagt) met vrienden en vriendinnen. Massa’s nieuwe kleren en eindelijk af van die oude meuk zonder dat het je geld kost.

27. Maak er tijdens het Kerstdiner een sport van om zoveel mogelijk woordgrappen te maken die iets Kerst te maken hebben. Maak bijvoorbeeld een onderkin terwijl je zingt: ‘Er is een kinneke geboren op aard’ of kijk je vriend of vriendin diep in de ogen en zeg: ‘met Kerststal je mijn hart.’

afbeelding

28. Doe mee met een Santa Run! Uiteraard verkleed als Kerstman. Op 17 december in Groningen, 23 december in Dordrecht en op nog veel meer plaatsen in Nederland. Kijk of er een run bij jou in de buurt is! 

29. Stuur je dokter, tandarts en fysio een bedankje en een kerstkaart. Echt leuk om ze op die manier te verrassen.

30. Zing karaoke met je familie. Alleen Kersthits uiteraard. Er zijn afspeellijsten met Kersthits beschikbaar op YouTube. Zoek maar eens op: Christmas Karaoke Songs with Lyrics.

31. Koop foute kerstsokken of ervaar het ultieme Kerstgevoel en brei ze zelf terwijl je chocomelk drinkt bij het kampvuur. Ontrafeld.nl geeft een driedelige sokken brei instructie.
Afbeelding: www.ontrafeld.nl

afbeelding

32. Rudolph in je haar!

33. Ga vlak voor Kerst naar de kapper en neem een bizar kapsel. Denk hierbij aan een primaire kleur, hanenkam of een opscheer. Het is een interessant experiment om te kijken of je familieleden erg schrikken of je direct niet meer herkennen.

34. Trek wat kabels uit je televisie en zet hem aan: sneeuw! Super sfeervol.

FIJNE KERST!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡