Ogen van Moria - vluchtelingenkamp Lesbos
18 september 2020

TERUGKIJKEN | Ogen van Moria: “In het kamp voelde ik wat ik op het nieuws zag”

In vluchtelingenkamp Moria op Lesbos woedde vorige week een grote brand. In het EO-programma Ogen van Moria vertellen Nederlandse vrijwilligers, artsen, politici en BN’ers verhalen van vluchtelingenkinderen uit kamp Moria. “Ik moest een moeder met haar zieke baby terugzetten in de kou..”

Carolien is een van de mensen die haar verhaal vertelt in Ogen van Moria. Ze was begin 2016 op Lesbos, waar ze Mo ontmoette: een baby die helemaal blauw zag toen hij met z’n moeder aankwam in kamp Moria. ‘Ik denk: het kan toch niet?! Het kan toch niet zo zijn dat baby Mo, die vijf dagen oud is, gewoon geen warmte heeft gekend? En dat ook nooit zal gaan kennen? Voor mij was dit een gamechanger. Omdat ik heel erg doorhad wat er in mijn ogen allemaal fout gaat. En hoe we elkaar niet moeten behandelen, wat niemand ooit zou mogen doormaken. En dat is voor mij het moment geweest dat ik dacht: wij kunnen wat doen. Ík kan ook wat doen.’

Bekijk hier ook de verhalen van theoloog Rikko Voorberg, Joanne en Willemine:

Rikko: ‘Ik kreeg een kind in mijn handen gedrukt’

Joanne: ‘Kleine Muhammed liet mij - in alle shit – toch een lach zien’

Willemine: ‘John was een lichtpuntje in een hele duistere periode’

 EO-directeur Arjan Lock is ook op Lesbos geweest. Hij legt uit hoe we in politieke discussies vaak praten over de vluchtelingen als een grote groep. Maar: "Wat als je de ander echt in de ogen kijkt? Dan zie je een mens zoals jij en ik: met wanhoop, dromen, een verlangen naar geborgenheid en geliefd zijn." Met Ogen van Moria krijgen de kinderen uit het kamp een gezicht en een stem. Arjan: "Kijk niet weg, maar luister naar hun verhaal." 

Kijk de volledige afleveringen van Ogen van Moria hier terug

Met de BEAM Kerkdienstcollecte voor kamp Moria is al ruim 17.000 euro opgehaald. BEDANKT! Hier lees je waar dat geld voor wordt gebruikt.

Lees meer

Volg ons