Rutger Team Tantum
17 april 2020

YouTuber en freerunner Rutger reisde naar Bangladesh: “Er is meer dan een vakantie met bier en feestjes”

Je kunt Rutger kennen van het YouTube-kanaal Team Tantum, waar hij de vetste free run-tricks laat zien. Vorig jaar ging hij naar Bangladesh met World Servants Onbeperkt; een werkvakantie voor (onder andere) jongeren met een fysieke beperking. Deze indrukwekkende reis wordt op zaterdag 18 april uitgezonden op tv (NPO2, 17.10 uur). Rutger: “Ook met een beperking kun je grote dingen bereiken!”

“Mijn vader heeft de ziekte MS. Hierdoor weet ik van dichtbij hoe een ziekte je kapot kan maken. Dit is een van de redenen waarom ik graag mee wilde met de reis van World Servants. Onze groep bestond uit mensen met en zonder een fysieke beperking. Samen hebben we in Bangladesh een ontmoetingscentrum gebouwd.” In Bangladesh weten mensen hoe het is om er niet bij te horen: door de ziekte lepra krijgen mensen ernstige vervormingen en sommigen belanden zelfs in een rolstoel. “Bij mijn studie heb ik me gespecialiseerd als sportdocent voor kinderen met een geestelijke en fysieke beperking. Deze reis sluit daar heel mooi bij aan. Ik vind het mooi dat er ook mensen met een fysieke beperking mee zijn gegaan met de reis: zij horen er immers net zo goed bij. Ik kan als gezonde Hollandse gast wel komen vertellen dat je ook met een beperking grote dingen kunt bereiken, maar dat is veel minder sterk natuurlijk!”

Niet vanzelfsprekend

“Ik ben super dankbaar dat ik zelf overal kan rondspringen. In Bangladesh was ik me daar regelmatig van bewust: elke dag werd ik geconfronteerd met het tegenovergestelde. Daarom geniet ik extra van alles wat ik kan doen. Als je in de dagelijkse sleur zit en gezond bent, besef je dat minder. Maar het is echt niet vanzelfsprekend om gezond te zijn! Ik vond deze reis een supermooie kans om mensen met een beperking te helpen. Zelf ben ik niet zo’n klusser, maar houd ik van de sociale kant. Toch is het lekker om ook met je handen iets bij te dragen.”

Meer dan bier en feestjes

“Tijdens de reis heb ik op Instagram wat ervaringen gedeeld. Het is een mooie kans om aan mijn volgers te laten zien dat niet elke YouTuber op vakantie naar Ibiza gaat. En dat er meer is dan een vakantie met bier en feestjes. Ik hoop dat mijn volgers zijn aangemoedigd om ook iets te doen voor hun medemens. Mijn posts hebben hopelijk laten zien dat we het in Nederland héél goed hebben.”

“Ook voor mijzelf was het leerzaam om het verschil tussen Bangladesh en Nederland te zien. Hier zou ik niet zo snel aan de caissière van de AH vragen of hij of zij christen is. Dat is in Bangladesh wel normaal. Ook al geloof je er niet hetzelfde, je blijft gelijk aan elkaar. Al met al is het een reis geweest om nooit te vergeten!”

Check de reis van Rutger en de rest van de World Servants groep zaterdag 18 april in het tv-programma EO Metterdaad (17.10 uur, NPO2)!

Lees meer

Volg ons