Reinder IJmker, de man van Kinga Bán: "We waren niet alleen bezig met de ziekte, maar we waren bezig met léven.”

‘Christelijk Nederland rouwt om Kinga Bán’ kopte de NOS een dag na het overlijden van de zangeres. Kinga was een beetje van ons allemaal geworden. Maar thuis liet ze haar man en drie kinderen achter. Haar man Reinder IJmker vertelt voor het eerst over het verlies van zijn geliefde.

Als Reinder IJmker (39) tijdens dit interview over Kinga vertelt, wisselt hij de verleden tijd vaak af met de tegenwoordige tijd. “Ik denk er weleens over na: bén ik nu de man van Kinga of wás ik haar man? Ze is hier niet meer, maar ik ben niet de man van iemand anders. Ik ben nog steeds de man van Kinga. Het is gek. Net als wanneer mensen mij vragen of het goed met me gaat. Dan zeg ik dat het goed gaat, maar mijn ‘goed’ is nu niet meer dezelfde ‘goed’ als toen Kinga nog leefde.”

Waarom zou je naar God wijzen bij slechte dingen?

Ondanks het verdriet om Kinga, is Reinder niet boos geweest op God. “We leven in een gebroken wereld en daar heeft iedereen mee te maken. Het leven is niet maakbaar, hoewel mensen in het westen dat vaak denken. Waarom zou je naar God wijzen bij de slechte dingen? Ik denk eerder dat Hij erbij is in alles, dat Hij ons dat niet aandoet. In onze samenleving vinden we ziekte het ergste dat er is, maar ik geloof niet dat je waarde kunt toekennen aan hoe erg iets is. In Syrië raken mensen elkaar kwijt door oorlog: dat is lijden. Toen Kinga ziek was, was dat lijden. Nu ik haar moet missen, is dat lijden. Je moet met lijden proberen te leven.”

De beste vriendin van Kinga Bán vertelde hoe zij de periode rond haar overlijden heeft meegemaakt. Lees dat hier!

Lees meer

Volg ons