gedicht depressie
28 januari 2019

Gedicht over omgaan met depressie

Elke week is BEAM-redacteur Bas te horen op NPO Radio 1 (bij Dit is de Zondag) met een gedichtje. Zo schreef hij afgelopen week over hoe moeilijk het is om om te gaan met iemand in een depressie/burn-out.

"Ik heb in de afgelopen jaren verschillende vrienden gezien die kampten met een depressie of burn-out. Het was hartverscheurend om te aanschouwen en ik had geen idee hoe ik een goede vriend kon zijn. Ik vluchtte er voor weg zelfs. Over dat vluchten heb ik een poëtisch verhaal gemaakt, voor het eerst in mijn leven, omdat ik mijn machteloosheid daar gevoelsmatig het best in vast kon leggen. Ik hoop dat jij of iemand anders er wat aan heeft. Pfoe, best spannend om te delen, maar bij deze."

(luister hier hele uitzending terug)

Gedicht over depressie:

ik was het luisteren zat
ik was mijn machteloosheid zat
ik was de zatheid zat
ik was het wachten zat
ik was het zitten zat
ik was de duisternis
in jouw gedachten zat

ik was niet sterk
maar superzwak
liet mij meesleuren
in je zwart
betrok alles
op mezelf
en vergat
dat niet ik
maar jij er elke dag
mee zat

het was bang
het was egoïstisch
het was mijn angst
om je aan het duister
te verliezen
het was de spijt
voor al mijn adviezen

al die tips, al die boeken
al die lieve woorden
dat je het 'dichter bij
jezelf' zou moeten zoeken
maar niemand die snapt
dat je eigenlijk liever
niets wil horen

want
je bent niet boos
maar aan het vechten
met al die stemmen in je
hoofd
en tussen die strijd had ik
nu dolgraag willen zwijgen
niet om je frustratie
schoorvoetend te ontwijken
maar om je situatie een beetje beter
te begrijpen

ik heb het geprobeerd
niet genoeg
maar ik heb het geprobeerd
mijn eigen grens van liefde
ontdekt en later opgerekt
oké, het spijt me
alweer te veel
gezegd

ik zal stil zijn
en mijn schouders bieden
mits het nog op tijd is
want probeer te onthouden
dat het geluk wat je nu
verloren bent
even weg
maar nog niet
kwijt is

je komt eruit
vertrouw me
je komt eruit

maar blijf hier

Lees meer

Volg ons