Ranglijst Christenvervolging 2019 Open Doors
16 januari 2019

245 miljoen(!) christenen worden vervolgd om hun geloof

Afgelopen jaar werden er in totaal meer dan 245 miljoen christenen vervolgd om hun geloof. 245 miljoen! “Vervolging wordt intenser, gruwelijker,” zegt Open Doors-directeur Maarten Dees. Vandaag heeft de christelijke organisatie de jaarlijkse ‘Ranglijst Christenvervolging’ uitgebracht met daarop de 50 landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd.

Ook afgelopen jaar kwam christenvervolging het meest voor in Noord-Korea. Het land voert al sinds 2002 – da’s dus 17 jaar lang! – de ranglijst aan. Net als vorig jaar staan Afghanistan en Somalië op plek 2 en 3. Daarna volgt dit jaar Libië. Op plek 5 staat Pakistan, het land dat veel in het nieuws is geweest vanwege Asia Bibi. Deze christelijke vrouw heeft negen jaar in de dodencel gezeten omdat ze de profeet Mohammed beledigd zou hebben. In oktober 2018 werd ze vrijgesproken van deze godslastering. Maar daar zijn veel Pakistanen het niet mee eens. Sinds haar vrijlating wordt Asia met de dood bedreigd en verblijft ze op een geheime locatie.

Ranglijst 2019

Klik op de afbeelding om te vergroten

Wat is vervolging?

Open Doors schat dat één op de negen christenen vervolgd wordt. Sommigen lopen gevaar wanneer ze een christelijk symbool dragen of binnen hun gezin het christelijk geloof belijden. Ook kan het gaan om discriminatie: op school, in het ziekenhuis. De meest zichtbare vorm van christenvervolging is geweld. Dit kan zo ver gaan als verkrachting, marteling en zelfs moord. In 2018 werden meer dan 4.000 christenen gedood om hun geloof. Het merendeel van deze moorden vond plaats in Nigeria.

Vervolgde jongeren

Open Doors brengt de vervolging een stukje dichterbij met persoonlijke verhalen. Een van die verhalen komt van pastor Edward uit Syrië. Ooit was Syrië een van de meest stabiele landen in het Midden-Oosten waar christenen veilig konden leven. Maar de laatste jaren staat het land op plek 11 van de ranglijst. Volgens Open Doors maakt pastor Edward zich zorgen: hij denkt dat er een volledige generatie verloren is gegaan, vooral jonge mannen. “We voelen het als onze hoogste prioriteit om jongeren te ondersteunen. Ze hebben zoveel angsten en trauma’s door moeten maken. Daarom moeten wij hen helpen waar we kunnen.”

Vanavond om 19.30 uur willen wij tijdens BEAM LIVE met zoveel mogelijk jongeren stilstaan bij onze mede-christenen die niet in vrijheid leven. En voor hen bidden. Doe jij mee? Laat het hier weten! 

Bron: Open Doors

Lees meer

Volg ons