6 december 2018

COLUMN: Jij verandert de wereld

Dit verhaal gaat over Jantien Dijkstra uit 1889, Amsterdam. Ze moest helpen in de smederij, bij haar echtgenoot en vader. Twee verschillende mannen dus, geen man die zowel vader als echtgenoot is, dat zou namelijk een beetje viezig zijn. Enfin, Jantien had geen zin in smidswerk. Ze wilde liever gerechten bereiden en serveren aan familie. Na lang overleg mocht ze haar droom najagen. Niet veel later opende ze een restaurant.

Niemand kent Jantien Dijkstra. Ik ook niet. Zoals miljarden andere mensen is ze teruggekeerd tot stof, haar naam en daden vergeten. Haar graf heeft plaatsgemaakt voor een andere, nietszeggende naam, waar inmiddels ook niemand meer aan denkt. Zoals mijn oma of opa, die nu nog leven doordat wij hun namen noemen; hun gezichten, woorden en daden voor de geest kunnen halen en doorgeven. Maar ook zij zullen zich ooit voegen bij de ontelbare lijst van onbekende overledenen.

Dat vind ik naar. Het idee dat je een luttele fractie van het bestaan van deze aarde op de wereld rondloopt, om vervolgens weer te vervagen; zonder het gevoel te hebben dat je ook maar iets hebt bijgedragen aan het draaien van diezelfde wereld. Zolang je niets hebt uitgevonden (Newton), uitgemoord (Hitler), overheerst (Julius Caesar), gezongen (Jackson) of gefilosofeerd (Socrates) – wat voor de meesten van ons geldt – zul je binnen aanzienlijke tijd vergeten zijn...

Een vlinderslag in Afrika veroorzaakt een storm in Zuid-Amerika.

Laten we teruggaan naar Jantien Dijkstra. Samen met haar man kreeg ze kinderen. Die kinderen namen het restaurant over en maakten er een nog groter succes van. Ze besloten om ook een vestiging in Nijmegen te openen, en mocht die vestiging nu precies de plek zijn waar – 100 jaar na de beslissing van Jantien – mijn ouders elkaar ontmoetten, verliefd werden, en een paar jaar later een zoon kregen … De zoon die nu dit verhaaltje typt.

Met dat laatste mag je blij zijn of verschrikkelijk ontevreden, feit blijft wel dat Jantien Dijkstra deels heeft bijgedragen aan het bestaan van mijn bestaan. Een vlinderslag in Afrika veroorzaakt een storm in Zuid-Amerika. Haar beslissing heeft het eerste stof doen opwaaien, is een belangrijk onderdeel geweest van de geschiedenis. Jantien heeft een storm veroorzaakt; een storm die onder andere leidde tot mijn geboorte. 

Het leven verlaat ons, maar wij verlaten het leven niet.

Eigenlijk zijn we allemaal Jantien Dijkstra: allemaal onbekende vlinders. Het gaat er niet om wie er tussen de vleugels zit of wat die vleugels al bereikt hebben, maar waar ze naartoe gaan. Niet om het pad dat ze hebben afgelegd, maar om wat ze in gang zetten. Het leven verlaat ons, maar wij verlaten het leven niet.

Ik verander de wereld.

Lees meer

Volg ons