29 november 2018

Ik vind Zwarte Piet onzinnig (maar dat is onbelangrijk)

Toen ik als kind mijn schoentje voor de radiator parkeerde, luidkeels de muur toezong en zo Sint en zijn pieten verwelkomde, dacht ik niet één seconde aan racisme. Ik wist niet eens wat dat woord betekende toen ik vijf was.

Zwarte Piet was voor mij jarenlang een willekeurige lieve man met stoffen handschoenen waar pepernootkruimels aan bleven hangen – wat ik heel vies vond. ‘De Witte Piet’ was mijn favoriete film in december en Zwarte Piet wórden was in mijn ogen het hoogst haalbare.

Ook toen de discussie een paar jaar geleden oplaaide, was ik me van geen kwaad bewust. Zó erg is het toch allemaal niet? Moeten we overal een probleem van maken? Straks moet ik mijn leren jas weggooien omdat het zielig is voor veganisten, of moet ik mijn haar afscheren omdat kale mensen zich onzeker voelen. Intolerantie wordt niet meer getolereerd, zo dacht ik.

En ja, ik vind het nog steeds superirritant wanneer nutteloze kwesties worden opgeblazen. Maar door de jaren heen ben ik mij gaan realiseren dat het gevoel dat Zwarte Piet bij sommigen opwekt, geen ‘nutteloze kwestie’ is. Inmiddels zie ik in hoe raar het concept van Zwarte Piet eigenlijk is. Ik zie de onthutste reacties uit andere landen en begrijp hoe logisch het is dat donkere mensen dit niet relaxed vinden. Zwarte Piet is raar en mag wat mij betreft gewoon roetveegpiet worden – beide kleuren op één gezicht, wat wil je nog meer? Maar ik begrijp ook de vraag: waar ligt de grens? Moet ik hierna inderdaad mijn haar afscheren en mijn jas verbranden?

Voordat ik verder ga; lees even 1 Korintiërs 10:23-33. (…) Gedaan? Top! Je zou bijna denken dat dit bijbelstuk speciaal is geschreven voor deze discussie. Hoe klein is de moeite om iets aan te passen, als een ander zich daardoor beter voelt?  ‘Maar waarom zou mijn vrijheid moeten worden beperkt door andermans geweten?’ Het is een vraag die veel mensen nu hardop stellen. Paulus geeft de tip om er op een christelijke manier over na te denken. Voel jij dat Zwarte Piet verdedigen juíst ter ere van God is? Zeker doen (op een normale, weloverwogen manier). Maar onthoud daarin dan vooral de laatste zin van dit stuk: ‘Het gaat mij niet om mijn eigen belang, maar om het belang van heel veel mensen, want ik hoop dat zij allemaal gered zullen worden.’

Wat ík vind is in deze discussie dus niet zozeer belangrijk. Het gaat erom dat de ánder zich goed voelt. Ook als dat een kaal hoofd en een katoenen jas betekent. Ik zeg niet dat jij er ook zo over moet denken, en dit is één passage die mij persoonlijk helpt in deze discussie. Maar ongeacht jouw uiting, ideeën of gevoelens omtrent dit (of een ander) onderwerp: naastenliefde staat voorop. Wat je ook vindt, denk daar in ieder geval over na de volgende keer dat je een ‘boze’ Facebook-reactie achterlaat.

Lees meer

Volg ons