BEAMs mobiele e-tiquette
15 oktober 2018

Mobiele e-tiquette: zo ga je met je telefoon om!

Mes rechts, vork links. Een corsage draag je links: mannen met de bloem naar boven, vrouwen met de bloem naar beneden. Handjes schudden doe je staand. Jawel, de etiquette leert ons hoe we beleefd met elkaar omgaan. Maar hoe zit dat met ons telefoongebruik? BEAM helpt je een handje!

1. Zegeltjes erbij?

Je wordt gebeld in de rij voor de kassa. Even snel opnemen kan toch wel? Nou, zolang je maar klaar bent voordat jouw boodschappen ‘bliep’ zeggen. De caissière zit daar ook maar de hele dag en kan wel een vriendelijke ‘hoi’ gebruiken. Bovendien gaat hij of zij sowieso vragen of je je bonuskaart bij je hebt en of je behoefte hebt aan zegeltjes. Dat wil je toch niet missen?

2. Afleiding

Gezellig aan het chillen met vrienden? Leg je telefoon dan niet in het zicht. Mocht je namelijk een melding krijgen, dan ben je direct afgeleid. Je komt superongeïnteresseerd over en de ander heeft al geen zin meer om door te vertellen.

3. Kedeng, kedeng

Stiltecoupé of niet: bellen in de trein kan een uitdaging zijn. Houd rekening met je reisgenoten en ratel niet dwars door een heerlijke het-is-nog-veel-te-vroeg-stilte heen. Heb je meer zin in een filmpje of het beluisteren van een spraakbericht? Doe dan je oortjes in, wel zo lief voor de rest die niet alle wilde weekendverhalen van Sam hoeft aan te horen.

Gebruik je koptelefoon in de trein

4. Toedeloo

Hmm, kaarslicht, een zacht muziekje op de achtergrond, verrukkelijk eten… Jij en jouw tafelgenoot gaan helemaal in elkaar op tijdens een etentje in het restaurant. De gesprekken zijn top, totdat de ander naar de wc moet. Ja, de neiging is groot om even door Insta of WhatsApp te scrollen, maar is dat nou echt nodig? Kijk in plaats daarvan lekker rond in het restaurant, neem nog een slokje van je drinken en blijf in het hier en nu. Daarmee ben je veel meer verwelkomend als de ander opgelucht terugkeert aan tafel.

5. Handen aan het stuur

Een lange fietstocht kan saai zijn, jep. Maar pas op dat je niet de halve rit op je telefoon zit te loeren. Naast dat het geen kwaad kan om eens lekker weg te dromen bij alles wat je op de route ziet veranderen, is het ook nog eens erg gevaarlijk. Je kunt er in de toekomst zelfs een boete voor krijgen! Dus om botsingen te voorkomen: telefoon in je tas en lekker glimlachen naar je medeweggebruikers.

Just smile and wave

Krijg je examenuitslag of verwacht je een belletje van de dokter? Dan mag je deze regels natuurlijk even aan je laars lappen. Maar wat betreft het dagelijks leven: je overleeft ook wel even zonder smartphone. Echt.

Lees meer

Volg ons