29 augustus 2018

Waarom gaan mensen zo goed op #failvideo's?

We houden van video’s met andere mensen die hard falen: een meisje dat haar haar eraf brandt met een krulijzer, skateboarders die zo ongeveer hun ballen verliezen en de klassieke ‘ik stap op een hark en heb nu een gigantische buil op mijn kop’ laten ons bulderen van het lachen. Maar waarom? Eigenlijk is het namelijk best zielig.

Voordat we dit fenomeen verder uitzoeken, even belangrijke zaken. Een artikel over failvideo’s moet natuurlijk wel beeldmateriaal bevatten.

"Best fails of all time"

Genoten? Zo ja, dan heb je zojuist leedvermaak (Duitsers hebben het mooie woord schadenfreude) ervaren. Leedvermaak is gekoppeld aan zelfvertrouwen: jij voelt je beter vergeleken met de falende persoon.

Penalty’s missen

Onderzoekster Lea Boecker deed research naar leedvermaak door Duitsers beelden te laten zien van voetballers van het Nederlands elftal die penalty’s missen. Dit door de jarenlange rivaliteit die tussen deze twee voetballanden heerst. De lach die op het gezicht van de Duitsers verscheen was groter als een Nederlander miste dan wanneer ze beelden zagen van een voetballer van het Duitse elftal die een penalty raak schoot.

Boecker stelt dat jaloezie de tegenovergestelde emotie van leedvermaak is. Failvideo’s kijken zou je dan ook minder jaloers maken omdat ze laten zien dat mensen kwetsbaar zijn en het niet allemaal op een rijtje hebben. Het is weer eens even wat anders dan de sociale media waar we alleen de beste kanten van onszelf durven te laten zien.

Dunne lijn

Er is een dunne lijn tussen leedvermaak en afgrijzen. Als jij niet echt kan genieten van failvideo’s en het eigenlijk vooral pijnlijk en zielig vindt, ligt jouw grens simpelweg lager. Over het algemeen slaat de sfeer snel om als iemand in een video overleden is of als er serieuze schade is opgelopen, dan lachen niet veel mensen meer.

Toch zijn er ook extreme video’s te vinden op het internet waar de persoon in de video zonder twijfel pijn lijdt. Ook worden filmpjes van auto-ongelukken en orkanen veel bekeken. Boecker: “Dit valt niet meer in de categorie leedvermaak maar heeft te maken met het feit dat mensen bij rampen niet weg kunnen kijken. We weten nog niet precies hoe dit werkt, maar op de een of andere manier voelen veel mensen zich hiertoe aangetrokken.”

Nog eentje dan (deze is wel echt leuk)

Meet leuke video's kijken? Check onze BEAM Tipt video's via deze link.

Lees meer

Volg ons