De kracht van muziek
20 augustus 2018

Waarom doet muziek zoveel met ons?

Iedereen houdt wel van muziek. Is het niet Sjostakovitsj of een goede Psalm, dan wel Coldplay of André Hazes. De zomer loopt over van muziekfestivals en de radio komt je van alle kanten tegemoet. Waarom betekent muziek zoveel voor ons? En wat voor effect heeft het?

Emotie

Heb je wel eens een film zonder muziek gekeken? Stel je voor: Hans Zimmer (niet te verwarren met Marcel of Lydia Zimmer) houdt zich stil, terwijl de karakters in de film lachen, huilen, vechten, trouwen… Een ding wordt dan wel duidelijk: muziek vertelt een verhaal. Het versterkt de gevoelens van de kijker. Een spannende scène wordt nog spannender met onheilspellende muziek. Zelfs als je je handen even voor je ogen houdt, blijft de adrenaline door je lijf gieren. Romantiek wordt zwoeler door het opzwepende geluid van violen. Sommige filmmuziek is zelfs zo legendarisch, dat we het met plezier luisteren zonder de film.

Trip down memory lane

Eye of the tiger past niet echt binnen mijn muzieksmaak. Toch krijg ik een blij gevoel als ik het lied hoor. Niet omdat ik nou zo’n grote Raymond van Barneveld-fan ben, maar omdat het me doet denken aan mijn eerste keer autorijden op de snelweg. Het bekende gitaardeuntje gaf een enorme kick. Met het gaspedaal ver ingedrukt en mijn rijinstructeur naast me, voegde ik voor het eerst in.
Wat hier gebeurt, zul je vast herkennen: de sterke band tussen muziek en herinneringen. Zelfs bij zwaar dementerende mensen roept muziek details uit het verleden op. En zoals voor veel dingen geldt: hoe jonger je de muziek hebt gehoord of geleerd, hoe beter het blijft hangen.

Muziek brengt herinneringen terug

Muziek in het brein

Dit hangt samen met de invloed die muziek heeft op de ontwikkelingen van je hersenen. Zo vertelt Erik Scherder in onderstaand filmpje dat uit onderzoek is gebleken dat er door muziek sterke verbindingen in het brein ontstaan. Een van die verbindingen is het corpus callosum, wat ook wel de hersenbalk genoemd wordt. Deze balk vormt de verbinding tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Bij kinderen die een muziekinstrument (leren te) spelen, is een toename in het volume van het corpus callosum zichtbaar. Dat betekent dus eigenlijk dat beide hersenhelften beter kunnen communiceren en samenwerken.

Een andere verbinding die groeit door het maken en beluisteren van muziek, is tussen het voorste en het achterste deel van de hersenen. Deze verbinding is belangrijk voor iets wat ‘sociale cognitie’ wordt benoemd. Met andere woorden: empathie, het kunnen inleven in de gevoelens van een ander. Dat betekent dus dat muziek leidt tot een groter empathisch vermogen. WAUW!

'Music was my first love'

Het is zelfs zo dat muziek een soort helende werking kan hebben. Mensen die door een herseninfarct hun taalvermogen zijn verloren, kunnen worden geholpen met muziektherapie. Ook mensen die veel stotteren of niet kunnen spreken, kunnen zich soms wel uitdrukken in zang. Denk bijvoorbeeld aan Miss Montreal! Daarnaast heeft jouw lichaam ook nog eens profijt van muziek. Bij het horen van je favoriete muziek neemt bijvoorbeeld de aanmaak van stresshormonen af. De neurotransmitter dopamine – die ook vrijkomt bij lekker eten, seks en drugs – blijft door muziek juist erg actief. Hierdoor voel je je superlekker. En het grote voordeel ten opzichte van eten, seks en drugs? Een beetje verslaafd zijn aan muziek kan geen kwaad.

En bovenop dat alles helpt muziek je beter te onthouden, laat het je wegdromen naar andere werelden, geeft het een gevoel van saamhorigheid (denk aan volksliederen en clublliederen) en staat de Bijbel er ook nog eens vol mee. Conclusie: zing, speel en dans het leven door! Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Lees meer

Volg ons