9 januari 2018

Dit MOET je weten over het mannenlichaam

Giechel nu nog maar even, want straks wordt het serious business. Want, hoe goed ken jij eigenlijk het mannenlichaam? Wat gebeurt er bij jongens in de puberteit en waarom zitten de ballen eigenlijk aan de buitenkant van het lichaam? Speciaal voor jou, of je nu zelf man of vrouw bent, geeft BEAM een kort biologielesje. Okee, daar gaan we…

Verschillen tussen het mannen- en vrouwenlichaam

Los van het meest... duidelijke verschill tussen mannen en vrouwen (wat daar tussen je benen zit), verschilt het mannenlichaam ook op andere vlakken van het vrouwenlichaam. Het mannenskelet is bijvoorbeeld zwaarder dan dat van de vrouwen, en mannen breken dus ook minder snel een bot. In verhouding hebben vrouwen kortere benen dan mannen, waardoor hun zwaartepunt ook lager is. Hierdoor zijn de meiden vaak beter in sporten waar balans heel belangrijk is, bijvoorbeeld turnen of figuurschaatsen. Mannen zijn dan wel weer vaak sterker dan een vrouw, omdat zij voor 40-45% uit spierweefsel bestaan (en vrouwen maar voor 35-40%). 

De p.p.p.piemel

Wist je dat de penis eigenlijk de vorm heeft van een boomerang? Dit kun je niet zien, want bijna de helft van de penis zit eigenlijk in je lichaam. Net als een boom dus eigenlijk, de stam zie je wel, de wortels zie je niet. De ‘wortels’ van de penis zijn opgetrokken in de bekken en zitten bevestigd aan het schaambeen.

De gemiddelde lengte van Nederlandse piemels is (in erectie) 15,87 centimeter. Hoewel dit best lang is als je kijkt naar de gemiddelde lengte van andere landen, doet de lengte van de penis er vaak niet toe tijdens seks. Of jij (of je partner) nu een lange, dikke, dunne, korte, scheve of rechte hebt, het verandert niets aan jouw bedprestaties.

Zwellichamen
In de schacht van de penis zitten drie zwellichamen. Deze kunnen zich vullen met bloed, waardoor er een erectie ontstaat. Als een jongen opgewonden raakt sluiten de aders die leiden naar de zwellichamen af, waardoor er meer bloed binnenstroomt dan uitstroomt.

Eikel
De eikel, die ook weleens de glanspenis wordt genoemd, is zeer gevoelig. De voorhuid beschermt het slijmvlies van de eikel. Sommige jongens hebben echter geen voorhuid. Deze is dan voor medische of religieuze weggehaald. Dit heet besnijdenis.

De plasbuis
De plasbuis (urethra) loopt van de blaas tot de top van de eikel. Bij mannen gaat zowel de urine als het sperma door de plasbuis, bij vrouwen komt er alleen maar urine uit. Als het goed is zit er nooit urine bij sperma. Dit komt doordat de plasbuis wordt afgesloten wanneer een jongen klaarkomt.

De balzak
De balzak is een huidplooi waarin de teelballen, de bijballen en het begin van de zaadleiders zitten. De teelballen zijn niet allebei even groot. De linker is meestal iets kleiner en hangt wat lager. De teelballen zijn verantwoordelijk voor het maken van zaadcellen en het hormoon testosteron. In de bijballen worden de zaadcellen verzameld en gerijpt. De balzak hangt uit het lichaam, zodat de zaadcellen koel blijven. Hoe warmer de ballen worden, hoe meer zaadcellen misvormen. Hierdoor kun je ook minder vruchtbaar worden als je je laptop vaak op schoot hebt.

De puberteit

De puberteit begint bij meisjes meestal 1 of 2 jaar eerder dan bij jongens. Het duurt ook allemaal wat langer bij de heren, zij zitten ongeveer 6 jaar in de pubertijd, terwijl vrouwen na 4 jaar wel klaar zijn met puberen. Bij jongens begint de puberteit meestal tussen de 11 en 17, en funfact: lange jongens komen over het algemeen eerder in de pubertijd dan hun kortere vrienden.

Maar laten we even over wetenschap praten, want hoe start de puberteit eigenlijk? In de meeste gevallen begint de pubertijd als de hypothalamus meer gonadotropin-releasing hormone (GnRH) aanmaakt. Dat hormoon zorgt ervoor dat de hypofyse het luteïniserend hormoon (LH) en het follikelstimulerend hormoon (FSH) gaat produceren. Door LH en FSH gaan de bijballen testosteron aanmaken. Eigenlijk heel simpel dus…

Niet? Oké, simpeler gezegd: de hypothalamus is een klier in de hersenen, die een stofje uitscheidt (dat GnRH dus) die de hypofyse, een andere klier in de hersenen, aanspoort om twee andere stofjes (LH en FSH) aan te maken. En die stofjes zorgen ervoor dat de zaadballen gaan rijpen. Got it?

Door dat ene GnR-hormoon verandert er van alles in een jongenslichaam. Ze worden bijvoorbeeld langer en ook de penis gaat groeien. Jongens krijgen ook hun eerste zaadlozing en hebben soms last van natte dromen en een erectie a.k.a. een stijve op momenten dat dat helemaal niet handig is. Jongens krijgen, net als meisjes, schaamhaar en vaak groeit er onder oksels, op benen, op de borst en op de kin ook haar. Ook krijgen jongens de baard in de keel, waardoor hun stem lager wordt. Puistjes horen ook bij de pubertijd en daar kan je vaak niets aan doen. Deze pukkels verschijnen niet omdat je te veel mayo eet, of te weinig water drinkt. Het zijn vaak weer die hormonen die ervoor zorgen dat je gezicht soms lijkt op een maanlandschap.

Wat heel belangrijk is om te onthouden, is dat iedereen anders is. Alle jongens komen op een verschillend moment in de pubertijd. De een zit onder de puistjes, de ander zit onder het haar en bij weer iemand anders kan het zo zijn dat hun borst net lijkt op de billetjes van een baby. Sommigen denken ook dat onzekerheid vooral een vrouwending is, maar ook jongens en mannen zijn onzeker over van alles en nog wat! De meeste dingen waarvan je denkt, dit is echt raar bij mij, zijn helemaal niet raar. En maak je je toch zorgen, dan kan je altijd de huisarts bellen! Hij of zij vindt helemaal niets gek.

Lees meer

Volg ons