10 oktober 2017

Eerste Hulp Bij: rouwen

De wereld staat even stil als jij hoort dat je broer/moeder/vriendin is overleden. Tranen sijpelen over je wangen en tegelijkertijd wordt het pijnlijk duidelijk dat het leven gewoon doordraait. SOS! Hoe ga je hiermee om? Rouwdeskundige Daan Westerink schiet te hulp.

“Je moet je leven aanpassen en opnieuw een balans vinden”, zegt Daan. Ze kan erover meepraten. Op veertienjarige leeftijd verloor ze haar moeder. “Rouwen is meer dan alleen je verdriet voelen. Het is ook een kwestie van overeind blijven staan, bijvoorbeeld door hulp van je vrienden. En hoe je dat doet is een grote uitdaging.” 

Tip 1: Wacht niet!
In het begin is het vaak een druk en moet er veel geregeld worden, zoals de begrafenis. “Als dat allemaal is geweest komen de normale zaken weer, zoals studie en je bijbaantje. Dan komt het erop aan of mensen vragen hoe het met je gaat of niet. Het valt de buitenwereld vaak niet uit te leggen. Veel andere jongeren kennen het gevoel nog, omdat ze zoiets nog niet meegemaakt hebben. Dat kan een eenzaam gevoel geven. Wacht niet tot iemand anders naar je toekomt. Mensen willen graag helpen, maar ze weten vaak niet hoe. Vaak heb je maar één iemand nodig. Ga je sporten? Vertel dan van tevoren tegen degene die jij vertrouwt dat je voor de training wil vertellen wat er aan de hand is, maar dat je daarna gewoon lekker wil sporten, omdat je behoefte hebt aan afleiding.”

Tip 2: Ga eropuit
Lastig: weer leuke dingen gaan doen. Daan ging zelf twee dagen na het overlijden van haar moeder weer naar dansles. Dat werd niet door iedereen goed opgevat. “Mensen hebben de neiging om daarover te oordelen, maar als ik danste was ik even niet met mijn verdriet bezig.” En daarom wil ze anderen mee geven vooral niet te streng voor zichzelf te zijn. “Het is goed om deel te nemen aan het leven. Als kleine kinderen een potje voetballen op een begrafenis, vindt niemand het gek, maar als je ouder wordt, verandert dat. Dat is toch gek? Verdriet en spelen moeten elkaar afwisselen. Wil je gaan handballen? Doe dat! Zin in een gezellige avond met je vrienden? Doen!” 

Tip 3: Niet praten, maar doen
Ben je zelf niemand verloren, maar iemand waar je goed contact mee hebt wel? Dat is ook ingewikkeld? Want wat moet en kan je wel zeggen en wat niet? “Je moet niet zeggen: ‘Je kan me altijd bellen.’ Ga naar iemand toe. Stuur een berichtje op WhatsApp met de tekst: ‘Ik sta voor je deur.’ Geef gewoon toe dat je niet precies weet wat je moet zeggen. Ga spontaan langs, als het niet uitkomt, dan kom je een andere keer terug. Zeg niet dat iemand lekker een tijdje moet thuisblijven; je moet je niet alleen op je verdriet focussen. Vraag wat je voor een ander kunt doen.” 

 

Ben jij weleens een iemand kwijtgeraakt van wie je heel veel hield en hoe ging je daarmee om? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar beamredactie@eo.nl. 

Lees meer

Volg ons