23 september 2017

Skinny jeans met T-shirts: de anti-pest methode?

Skinny jeans met T-shirt, skinny jeans met T-shirt, skinny jeans met T-shirt. Kijk je naar een willekeurige schoolfoto van klas drie, dan is dat alles wat je ziet. Is dit de oplossing tegen pesten? Want als iedereen hetzelfde draagt, is niemand meer ‘anders’, toch?

Donderdagavond; koopavond. Ik heb een mooi plekje weten te bemachtigen bij de wachtkamers van een grote kledingzaak. Tientallen jonge meisjes, shoppend met een groepje vriendinnen of met hun moeders, passeren de revue. Ze gaan de kleedkamers in met hun oude skinny jeans met T-shirt en komen eruit met een nieuw setje skinny jeans met T-shirt (die dit keer een andere kleur heeft, dat dan weer wel).

Vroeger (toen alles natuurlijk beter was) gebruikte je kleren om te laten zien bij wie je hoorde. Gothics droegen lange, zwarte jassen en dikke riemen, skaters droegen enorme broeken en meisje-meisjes droegen de laatste mode, meestal gecombineerd met een choker en van die rare armbandjes die een vormpje hadden als je ze af deed.

Als ik zo naar de winkelende massa kijk, vraag ik mij af wat daarvan is overgebleven. In de winkel is er genoeg keuze, maar het lijkt allemaal zo op elkaar. Groeien de skinny jeans met T-shirts uit tot een nationaal schooluniform en kan dit ervoor zorgen dat kinderen niet meer worden gepest? 

Skinny jeans en T-shirts zijn geen dus harnas tegen pesten, helaas

Een groepje meiden staat bij de tafel met skinny jeans voor 12 euro te zoeken naar hun maat. Ondertussen wordt er flink geroddeld over een meisje uit de klas. “Daniëlle moet echt ff normaal doen,” zegt het meisjes met het bordeauxrode T-shirt gefrustreerd. De andere meisjes knikken instemmend. “Ze is een slet,” snauwt het meisje met het lichtblauwe T-shirt. Ze kijken rond, ik denk om te kijken of Daniëlle misschien ergens rondloopt in de winkel. Blijkbaar kan dat, ze draagt dus ook de welbekende combinatie; skinny jeans en T-shirt. Toch is ze een slet en moet ze normaal doen. Skinny jeans en T-shirts zijn geen dus harnas tegen pesten, helaas.

Tijdens de middelbare school probeer je zo min mogelijk op te vallen. Skinny jeans en T-shirt werken als een soort schutkleur, het zijn de strepen van de zebra. Jammer genoeg is er geen garantie dat ze je voor altijd beschermen. We zijn al jaren bezig met het voorkomen van pesten, tot nu toe met weinig succes. Misschien lukt het wel nooit om pesten te verbannen. Zolang er mensen zijn, zijn er verschillen. En zolang er verschillen zijn, zullen er mensen zijn die die verschillen niet willen accepteren. Toch houd ik hoop dat wij pesten ooit kunnen uitroeien, al betwijfel ik of skinny jeans en T-shirts hierbij helpen.

Teleurgesteld verlaat ik de winkel en zie ik mezelf nog net even in een spiegel. Skinny jeans en T-shirt, ik ben niet heel anders.

Zie jij ook alleen nog maar skinny jeans en T-shirts, of valt dat mee? Laat het ons weten via WhatsApp: 06-83673700

Lees meer

Volg ons