27 september 2017

'Pardon, kunt u mij helpen met de bananen?'

Frans (22) kwam er op zijn zevende achter dat hij gedeeltelijk kleurenblind is. Zijn zus liet het hele gezin een testje doen van school. Frans kon de cijfers niet zien: “Ik word wel steeds beter in kleuren onderscheiden, ik weet beter waar ik naar moet kijken.”

“De meeste kleurenblinden zijn mannen. Wat gek is, is dat kleurenblindheid dan weer wordt doorgegeven via de genen van de moeder. Mijn vader is ook kleurenblind, maar ik heb het dus niet van hem gekregen. Waarschijnlijk komt het van mijn opa, de vader van mijn moeder. Hij is ook kleurenblind.”

“Mijn zusje had een keer dat testje gedaan op school om te kijken wie er kleurenblind was. Je weet hoe dat gaat, het hele gezin moest natuurlijk mee doen. Ik zag er gewoon echt geen getallen in, hoe ik ook mijn best deed.”

Mijn vlees leek groen, zag er niet zo lekker uit

“Het is niet dat ik de wereld in zwart-wit zie. Dat is niet wat kleurenblindheid inhoudt. Ik heb gewoon moeite met bepaalde kleuren onderscheiden. Geel en groen vind ik moeilijk, en donkerpaars en blauw ook. Wat gek is, is dat een specifieke kleur rood bij mij verandert in groen. Ik heb een keer een stuk vlees gezien dat voor mij groen was. Zag er niet zo lekker uit.”

“Groen geel is voor mij ook lastig. In de supermarkt weet ik niet welke bananen er geel zijn, en dus rijp, en welke niet. Meestal vraag ik dan aan iemand of die mij kan helpen. Het maakt mijn werk als grafisch designer ook niet echt makkelijker.” 

“Ik was een keer bezig met een logo voor een bedrijf. Ik stuurde het en ze waren er best wel blij mee. Ze vroegen mij alleen of het ook op een gele achtergrond kon. Natuurlijk kon dat, dus ik maakte een prachtige gele achtergrond en stuurde het naar ze. Hun antwoord: mooi, maar we willen het toch nog graag even zien met een gele achtergrond. Had ik groen gebruikt.”

“Het went wel. Ik kan steeds beter de verschillende gele tinten onderscheiden. Mijn kleurenblindheid is soms een beetje onhandig, maar ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Ik zou best willen dat ik kleur kan zien. Het is in ieder geval handig voor het werk dat ik doe. Je hebt natuurlijk wel van die brillen, maar die kosten zo ontzettend veel geld. Ik heb er gewoon niet heel erg last van. Zoveel geld voor zo’n bril heb ik er niet voor over.”

Lees meer

Volg ons