3 juli 2017

Eeuwig dilemma: Betaalt hij of jij?

“Zal ik even voorschieten?” zegt mijn date als hij naar de bar loopt om te betalen. “Prima, app je bankrekeningnummer zo maar,” antwoord ik. Bijna wil ik zeggen dat ik het totaalbedrag betaal. Maar ik hoor mijn vriendin in mijn achterhoofd. Ze kent het boek ‘Get the Guy ’ van voren naar achteren. “Bied een man altijd aan om mee te betalen. Maar als hij zegt dat hij betaalt, meteen akkoord gaan. Goed voor zijn mannelijkheid. En als het om een duurder restaurant gaat, moet hij dat van tevoren aangeven.” Niet dus. Een paar dagen krijg ik een app-je. “Wil je graag 40 euro overmaken naar bankrekeningnummer X.”

Eeuwig dilemma. Betaal jij of hij? Verdien jij meer of minder. Kan jij verder, langer, exotischer op vakantie. Betalen je ouders je hele studie? Hé, krijg jij nog wel een studiebeurs? Hoe weinig verdienen je ouders dan wel niet? En hoeveel stop jij in de collectezak? Een afgepaste tiende van je inkomen? Joh, een tiende is toch niet meer van deze tijd, zegt de een. Oh jawel, en je zal zien dat God je zegent, zodra je geeft.

Geld is een middel, maar geen meester, stel er niet je vertrouwen op. Een middel betekent dat je het voor een ander doel gebruikt. Geld stelt je in staat om er iets goeds mee te doen. Voor jezelf, voor een ander. Ik geloof zeker dat God wil dat we van ons geld mogen genieten. Zolang we er maar niet aan vast zitten. Een deel weggeven. Juist dat weggeven maakt dat je je bewust wordt, van hetgeen je daarna nog over hebt. Het is ook zeker niet verkeerd om rijk te zijn, zolang je er niet als een Dagobert Duck vastgekleefd zit.

Jezus zegt: Jullie kunnen niet God dienen én de Mammon. Wat is Mammon precies? In het Grieks betekent het ‘vermogen’ of ‘winst’. Sommigen vertalen het zelfs als ‘dat waar iemand zijn vertrouwen op stelt’, of ‘geld’, ‘bezit’. Je kunt niet en God dienen en vast zitten aan je geld en je bezit. Dan denk ik aan het confronterende gesprek met de rijke jongeling die bij Jezus komt. Pijnlijk, denk ik iedere keer weer dat ik dit verhaal lees. ‘Verkoop alles wat je hebt, en geef de opbrengst aan de armen.‘ Kan ik dat? Uitgeven vind ik niet moeilijk, toch vind ik het een veilig gevoel om wat geld op mijn spaarrekening te hebben. Is dat erg?

Deze week bij BEAM alles over GELD. Hoe vast zit jij aan je geld? Durf jij tegen God te zeggen, ‘Hier is mijn pincode?’ in plaats van ‘Betaal jij of ik?’ *

Arachne 

* App of mail je reactie naar beamredactie@eo.nl of app 0683673700. 

Lees meer

Volg ons