8 april 2017

5 dingen die jij niet wist over autisme

Deze week is de Week van Autisme en ook bij BEAM willen we daar aandacht aan besteden. Want autisme komt vaker voor dan je misschien zou denken. Daarom geven we je vandaag 5 feitjes die je (waarschijnlijk) nog niet wist. Tenzij je een (ervarings-) deskundige bent, natuurlijk. Dan wist je dit allang.

1.     Autisme heeft niet op iedereen hetzelfde effect
Het is belangrijk om te weten dat autisme werkt in een spectrum. Voor sommige mensen betekent dit dat verbale communicatie moeilijk is, terwijl anderen juist heel wel bespraakt zijn. Autisten zijn er in alle soorten en maten en kun je dus niet allemaal hetzelfde behandelen.

2.     Autisten zijn gevoelig voor sensorische stimulus
Stel, je loopt in een druk winkelcentrum te kletsen met een vriend of vriendin. Jij kunt je prima focussen op het gesprek, maar voor een autist is dit een enorme uitdaging. Een autist vangt alle impulsen op: de geur van de bakker verder op, de gesprekken om je heen, het geluid van de roltrap. Waar jij een soort ruis op de achtergrond hoort, vangt een autist alles op wat er om hem heen gebeurt. De omgeving van een autist komt vijandig op hem of haar over. Mensen vergelijken autisten wel eens met ruziezoekers, maar eigenlijk zijn ze zich aan het verdedigen.

3.     De oorzaak is niet wat je denkt
In zeker 50% van de gevallen van gediagnosticeerd autisme is de oorzaak simpelweg een foutje (mutatie) van de genen. Maar ook de lifestyle van de ouders kan een rol spelen. Kinderen waarvan de moeder zwaarlijvig is, een hoge bloeddruk of diabetes heeft, zouden 60% meer kans hebben op het ontwikkelen van autisme. Waar deskundigen het in elk geval over eens zijn, is dat het toedienen van vaccins geen enkele invloed heeft.

4.     Er is een verschil tussen niet willen en niet kunnen
Stel je vraagt een vriend(in) met autisme of hij/zij even iets voor je wil doen. Het lijkt misschien alsof je vriend(in) geen zin heeft om je opdracht uit te voeren. Maar dat is vaak niet waar. Het is niet zo dat autisten niet luisteren naar opdrachten, in de meeste gevallen begrijpen ze niet wat er van hen gevraagd wordt. Stel dus heldere vragen en geef duidelijk aan wat je wilt dat er gebeurt.

5.     Meer mensen hebben er last van
In Nederland heeft bijna 3% van de kinderen een stoornis uit het autistisch spectrum. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Bovendien komt het bij jongens (7%) veel vaker voor dan bij meisjes (3,5%). Het lijkt tegenwoordig alsof er steeds meer autisten bijkomen. Dat komt waarschijnlijk omdat artsen nu beter een diagnose kunnen stellen.

Vrienden worden met een autist?

In ons laatste magazine schreef Esther Jonker een artikel over hoe je vrienden wordt met iemand met autisme. Zij schrijft: “Op de basisschool kun je gelukkig nog met elkaar spelen en valt het niet zo op als je kletsen met je klasgenoten lastig vindt. Op de middelbare school wordt communicatie steeds belangrijker. Voor jongeren met autisme is een praatje met iemand aanknopen sociale topsport. Dat maakt het lastig om vrienden te maken en ze te behouden.” Het hele artikel kun je hier teruglezen.

Lees meer

Volg ons