Ga naar submenu Ga naar zoekveld

2 Timoteüs: Schaam je niet voor je geloof!

19 september 2019 · Leestijd 5 min

Bijbellezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar 2 Timoteüs, waarin Paulus ons oproept om ons nooit te schamen voor ons geloof.

Algemene informatie

Aantal bladzijden: 4

Aantal hoofdstukken: 4

Betekenis naam: Dit is de tweede brief van Paulus aan zijn leerling Timoteüs

Populairste gedeelte: “Span je in om voor God te staan als iemand die betrouwbaar is. Zorg dat je je niet voor je werk hoeft te schamen en verkondig regelrecht de waarheid.” (2 Timoteüs 2:15)

Gevangenis

Paulus schrijft deze brief terwijl het slecht met hem gaat. Zo slecht, dat hij bang is dat hij doodgaat. Hij zit namelijk weer eens in de gevangenis, omdat hij Gods woord heeft verkondigd. Je zou denken dat Paulus dan in zak en as zou zitten, maar het tegenovergestelde is waar: hij schrijft een super bemoedigende brief naar zijn leerling Timoteüs!

Het boek is in twee delen op te splitsen: het eerste deel gaat over Timoteüs die bemoedigd wordt en het tweede deel gaat over dwaalleraren en hoe Timoteüs daarmee om moet gaan.

Schaam je niet!

Een belangrijke boodschap is: Schaam je niet! Timoteüs moet zich niet schamen voor het feit dat Paulus in de gevangenis zit. Fygelus en Hermogenes (2 Timoteüs 1:15) deden dit wel, en zijn daarom ook geen volgelingen van Paulus meer. Verder wordt Timotheüs aangespoord om zich ook niet schamen voor het geloof zelf. Dit is iets waar we nu nog iets aan kunnen hebben: wij worden – net als Timotheüs – opgeroepen om ons niet te schamen voor het geloof. 

Paulus heeft het vervolgens over drie beroepen die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken lijken te hebben: een boer, een soldaat en een atleet. (2 Timoteüs 2:3-7) Wat is hier dan toch de connectie tussen? Bij al deze beroepen is het belangrijk om hard te werken en vooral vol te houden. Deze mensen houden zich vast aan een doel en offeren hier dingen voor op. Het allergrootste voorbeeld hiervan is natuurlijk Jezus, die zich ook opofferde door zijn leven voor ons te geven.

God blijft trouw

Als we vervolgens zijn aanbeland bij 2 Timoteüs 2:11-13 volgt er een prachtig gedicht. Dit is echt de moeite waard om eens goed door te lezen. Hierin staat namelijk de mooie belofte van God in dat Hij ons áltijd trouw blijft, zelfs als wij hem ontrouw zijn! Er staat ook dat het de moeite waard is om het risico te nemen om Jezus te volgen, omdat we dan met Hem mogen leven. 

Deze boodschap is betrouwbaar:
Als wij met hem gestorven zijn,
zullen wij ook met hem leven;
als wij volharden,
zullen we ook met hem heersen;
als wij hem verloochenen,
zal hij ons ook verloochenen;
als wij hem ontrouw zijn,
blijft hij ons trouw,
want zichzelf verloochenen kan hij niet.

Fake news

Naast deze mooie bemoedigingen heeft Paulus nog een ander onderwerp waar hij over wil praten: dwaalleraren in de gemeente van Efeze. Er zijn veel leraren die zeggen dat ze Gods woord verkondigen, maar eigenlijk fake news verspreiden. Hartstikke actueel! Wat deze leraren precies deelden, wordt niet echt duidelijk, maar we weten wel dat Paulus het er niet mee eens was!

Gelukkig krijgt Timotheüs naast dit probleem ook een oplossing mee: hij moet betrouwbare leiders aanstellen. Deze leiders moeten alleen over het echte evangelie vertellen en de geschriften – het Oude Testament – volgen. In 2 Timoteüs 3:16 wordt dit verder uitgelegd door te zeggen dat de geschriften het woord van God zijn en dat ze daarom gebruikt moeten worden om uit te onderwijzen.

Warme jas

Paulus sluit af met de vraag of Timotheüs hem op komt zoeken in de gevangenis. Paulus hoopt dat Timotheüs al voor de winter kan komen, waarschijnlijk omdat hij bang is te overlijden. Hij vraagt om een paar praktische zaken – zo wil hij een lekkere warme mantel – en drukt Timotheüs ook nog op zijn hart om op God te blijven vertrouwen. Paulus sluit af met mooie woorden die laten zien hoe dat bij hem geholpen heeft: “De Heere heeft me ter zijde gestaan en me kracht gegeven” (2 Timoteüs 4:17)

Uit dit bijbelboek kunnen we dus veel wijze lessen halen. Allereerst is het dus belangrijk om je niet te schamen voor je geloof, kom hier gewoon voor uit! Paulus geeft toe dat het een risico kan zijn om Jezus te volgen, maar dat dit je zeker niet moet tegenhouden. Het kan dan nu misschien wel zwaar zijn, maar het levert het eeuwige leven met Jezus op. Amen!

Kijk deze brief in animatie:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees hier de vorige Bible Guides! 

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡