Ga naar submenu Ga naar zoekveld

2 Korinthiërs: Hoe jouw zwakheid je grootste kracht wordt

2 februari 2019 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar 2 Korintiërs: De brief waarin Paulus opschept over zichzelf en het voor elkaar krijgt toch de meeste nederige persoon ooit te zijn.

Algemene informatie

Aantal bladzijden: 13
Aantal hoofdstukken: 13
Betekenis naam: Paulus schreef deze brief aan de gemeente in Korinte: de Korintiërs dus! Dit was zijn tweede brief aan deze groep gelovigen.
Populairste gedeelte: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid. Dus ik laat mij veel liever voorstaan op mijn zwakheid, zodat de kracht van Christus in mij zichtbaar wordt.” Als ik mij dan toch op iets moet laten voorstaan, doe ik het op mijn zwakheid.”  (2 Korinthiërs 12: 9)

Waarom deze brief?

In de eerste brief aan de Korinthiërs is Paulus druk aan het corrigeren. Hij hoorde allerlei negatieve geluiden vanuit de jonge gemeente in Korinthe en probeerde daar door een brief iets aan te doen. Lees ons artikel over die pittige brief hier. Intussen is het wat later. Paulus heeft een tweede bezoek gebracht aan de gemeente en de leden hebben door dat ze verkeerd bezig zijn door niet te luisteren naar dat wat Paulus zegt en schrijft. In deze brief is Paulus dankbaar en vergeeft hij de gemeente in Korinthe.

All about Jesus

De gemeente in Korinthe was niet echt enthousiast over Paulus omdat hij arm was en geen geweldige spreker. Om hen heen waren leiders die veel rijker, welbespraakter en charismatischer waren. Paulus wijst de gemeente terecht en legt uit dat het allemaal om Jezus draait. Het maakt hem niet uit dat hij niet zoveel voorstelt in hun ogen, als ze maar weten wie Jezus is. Hij legt hen uit dat bij Jezus alles anders is. Jezus was overwinnaar, niet door de Romeinen met wapens te overwinnen, maar door te sterven aan een kruis. Nogal anders dan dat je in eerste instantie van een koning zou verwachten. Paulus laat zien dat zijn leven in armoede, lijden en nederigheid precies is wat Jezus van hem vraagt.

Goede doelen

In het middelste gedeelte van zijn brief roept Paulus de gemeente in Korinthe op gul te zijn en geld te geven aan de Joden in Jeruzalem die te kampen hadden met een hongersnood. Andere kerken deden dit al eerder, maar de Korinthiërs hadden er niet echt zin in. Paulus legt een link met het evangelie, dit draait volgens hem namelijk om gul geven. Jezus gaf zijn rijkdom op en werd arm omdat hij van mensen houdt, christenen zouden zijn voorbeeld moeten volgen. De Korinthiërs hebben volgens Paulus het evangelie nog niet helemaal begrepen als ze weigeren ditzelfde te doen.

Mijn zwakheid maakt me sterk

Tot op dat moment is Paulus nederig geweest, maar er moet hem toch echt iets van het hart. In Korinthe zijn tijdens zijn afwezigheid namelijk nieuwe leiders opgestaan die negatief over Paulus praten en zeggen het beter te weten dan hij doet. Als reactie maakt Paulus in zijn brief een aantal simpele vergelijkingen waaruit blijkt dat die nieuwe leiders op geen enkele manier kunnen tippen aan de toewijding, kennis en nederigheid van Paulus. Nederig zijn lijkt in dit geval absoluut niet hetzelfde te zijn als onwaarheden over jezelf laten bestaan. Uiteindelijk maakt Paulus duidelijk dat hij niet wil opscheppen omdat het niets uitmaakt. Het gaat niet om hem en om wat hij kan, maar om Jezus. Toch weer nederig, niet te geloven.. Hij schrijft hier ook de beroemde woorden: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid. Dus ik laat mij veel liever voorstaan op mijn zwakheid, zodat de kracht van Christus in mij zichtbaar wordt.” (2 Korinthiërs 12: 9).

Dit verhaal maar dan in een uitgebreide animatievideo

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 was om elke week een Bijbelboek door te spitten. In 2019 gaan we vrolijk door: Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡