Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1995: Zo zag de wereld én jij eruit in de nineties!

12 november 2018 · Leestijd 4 min

We nemen je even mee terug naar het jaar 1995. Misschien was je toen nog helemaal niet geboren, maar stel je dit even voor: Je bent net 16 en mag voor het eerst naar het café in je dorp. Je staat net los te gaan op een haknummer van DJ Paul Elstak, als het nummer 1-lied van dat jaar wordt geïntroduceerd; Guus Meeuwis met Het Is Een Nacht. We zetten de trends, kleding, films en muziek van dit jaar voor je op een rijtje.

Lekker gabberen

In dit jaar zijn we massaal met elkaar aan het hakken op I Wanna Be A Hippie van Technohead en Rainbow In The Sky van DJ Paul Elstak. Ondertussen luisteren de tieners met een gebroken hart en de huismoeders naar Waarom Nou Jij van Marco Borsato en gaan alle vaders los op de nieuwe hits van U2, Meat Loaf en Bon Jovi. Bekijk de hele lijst hier!

Te groot en te fel

Dit was Anouk in 1995!

Van die broeken die veeeel te groot zijn gepaard met een knaloranje shirt, dat is hoe de meeste kinderen gekleed zijn. Alles is veel te groot en veel te fel. Denim op denim kan ook gewoon prima, maar dan wel als alles vier maten te groot is. De vaders dragen vooral aardekleuren, zoals groen en bruin en bij de moeders mag alles ook lekker oversized. Niemand mag de schade, die de afgelopen vier bevallingen hebben aangericht, opvallen.

En dan heb je natuurlijk nog de gabbers. De trainingspakken van Nike en Adidas vliegen als warme broodjes over de toonbank, samen met de nieuwste Nike Airmax-sneakers. Maar de look is pas écht af als je je hoofd ook nog kaalscheert.

Kinderen voor kinderen

Elk jaar weer kijk je meer uit naar de nieuwe Kinderen voor Kinderen dan naar Sinterklaas. Zodra je de nieuwste editie op videoband hebt, en hem aan je collectie toe kan voegen, staat er niks anders meer aan op de tv. De hele dag door ben je aan het zingen dat mama morgen van jou is, tot grote ergernis van je vader. Ben je benieuwd hoe Kinderen voor Kinderen er in 1995 aan toe ging? Bekijk de hele aflevering hieronder, misschien ken je wel een aantal liedjes!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Films

afbeelding

Op 24 november 1994 komt een van de bekendste Disney-films uit; The Lion King. Samen met Pocahontas en Toy Story maakt dit voor de perfecte zondag. Terwijl je met je barbies aan het spelen bent ga je helemaal op in de verhalen, alsof dit de eerste keer is dat je de videobanden in je videorecorder hebt gestopt.  

Ook Clueless komt dit jaar uit. Een film waarvan je denkt dat de middelbare school precies zo gaat zijn en dat je er net zo leuk uit gaat zien. Uiteindelijk moet je het doen met de afdankertjes van je zus en loop je er in klas 1 nog steeds bij alsof je uit 1990 komt.

De Olsen Twins verschijnen op het witte doek in de film It Takes Two, een verhaal over twee jonge meisjes die elkaar per toeval ontmoeten en zien dat ze wel heeeel veel op elkaar lijken. Clueless en It Takes Two kun je allebei vinden op Netflix.

Bert's Yellow Cab

De eerste aflevering van Bert’s Yellow Cab, een programma van de EO waarin Bert van Leeuwen de wensen van kinderen vervult, komt dit jaar uit. Ook presenteert hij de 20e editie van de EO-Jongerendag met als thema waar ben je? in stadion Galgenwaard in Utrecht.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Heb jij nog leuke herinneringen aan 1995? Deel ze met ons via Instagram, Facebook of door ons een berichtje te sturen naar 0683673700!

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡