Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'13 Reasons Why zorgt voor meer zelfdoding onder jongeren'

4 juli 2018 · Leestijd 2 min

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in een jaar tijd het aantal zelfdodingen onder jongeren (tussen 10 en 20 jaar) bijna is verdubbeld: van 48 jongeren in 2016 naar 81 in 2017... Volgens hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof kan dat 'geen toeval meer zijn' en geeft hij de serie 13 Reasons Why (uit 2017) als verklaring. Bij Een Vandaag vertelt hij daarover.

Bron: Een Vandaag/CBS

“De serie romantiseert suïcide. Het geeft een gedetailleerd voorbeeld over hoe je zelfmoord kan plegen, dat moet je nooit doen. Zeker niet op televisie", gaat Ad Kerkhof verder bij Een Vandaag. "Het gaat tegen alle regels in van wat wij weten over het immitatiegedrag van zo'n serie. Ik ben bang dat dit tot onnodige extra suïcides heeft geleid..." Hard bewijs is er nog niet dat 13 Reasons Why bijdraagt aan het groeiend aantal zelfdodingen onder jongeren, maar er is wel een jarenlang onderzoek uitgevoerd in de jaren '90 naar de serie Tod eines Schülers. Die serie ging ook over zelfmoord en had wel degelijk effect op grote toename zelfdodingen destijds.

Deskundigen willen dat er snel een onderzoek komt, omdat juist jongeren erg kwetsbaar zijn. Ad Kerkhof: "Het punt is, dat veel jongeren die suïcidaal zijn, zich schamen voor die gedachten. Ze laten niks weten en lijden in stilte." 13 Reasons Why kan hun donkere gedachten vervolgens opstoken. "Plotseling zit er een versnelling in die suïcidale crisis en dan ben je te laat."

Bekijk hier het interview van Een Vandaag.

Lees nu: 13 Reasons Why kijken, ja of nee?

Loop jij rond met gedachten over zelfmoord? Je bent niet alleen! Zoek (een professioneel) iemand waarmee je erover kunt praten. Neem bijvoorbeeld contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie (0900 0113 en 113.nl) of ga naar www.ik-wil-dood.nl.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡