Ga naar submenu Ga naar zoekveld

13 Reasons Why seizoen 2 kijken: Ja of nee?

7 juni 2018 · Leestijd 4 min

13 Reasons Why, een serie die voor een hoop ophef heeft gezorgd. Ook seizoen 2 zorgt voor wisselende reacties. De ouders van Hannah Baker, die in seizoen 1 zelfmoord pleegde, hebben besloten om een rechtszaak tegen de school aan te spannen. De nalatigheid van de school is volgens hen de oorzaak van Hannah’s dood. Clay en alle andere vrienden en omstanders van Hannah moeten getuigen. De rest van de school gaat verder met leven, met alle drama van dien. Seizoen 3 staat om de hoek, maar waarom zou je deel twee wél, en waarom juist níet moeten kijken? Wij zetten de ja’s en nee’s voor je op een rij. Pas op: Spoiler alert!!

NEE

1. Heftige beelden
Ook in deel twee kozen de regisseurs ervoor om een heftige scene toe te voegen. Dit keer gaat het om de mishandeling van Tyler Down (Devin Druid). Tyler komt na een break voor de eerste keer terug naar school. Hier wordt hij door een groep jongens mishandeld in de wc. Voor zowel jongeren als volwassenen is deze scene extreem heftig om te zien. Bovendien voegt het weinig toe aan het verhaal en lijkt het haast alsof de regisseur het voor de kijkcijfers heeft toegevoegd. Maar ook de verkrachtingsscenes uit seizoen 1 komen opnieuw terug. Mocht je gevoelig zijn voor heftige beelden, is dit seizoen zeker geen aanrader om te kijken.

2. Aanzetten tot slechte daden
In de laatste scène besluit de zojuist mishandelde Tyler om met een geweer het schoolfeest binnen te lopen. Een scenario dat tegenwoordig regelmatig in Amerika voorkomt. Deze situatie wordt nogal geromantiseerd en zou mensen kunnen aanzetten om hetzelfde te doen. Fair enough, in Nederland zal dit niet snel gebeuren. Maar de scene geeft wel een vrij vertekend beeld van de werkelijkheid.

3. Versimpeld
De impact die Hannah met haar zelfmoord zou hebben, is misschien ietwat overdreven. Hierdoor zouden mensen het idee kunnen hebben dat ook zij met hun acties een soortgelijke impact kunnen hebben, wat nogal onrealistisch is. Bovendien is het belangrijk om te weten dat je als omgeving niet altijd door hebt hoe iemand zich voelt, dit is niet erg. Wanneer iemand in je omgeving zelfmoord pleegt, is het niet de bedoeling dat jij je hier je leven lang schuldig over voelt. Het is dan ook onterecht dat heel veel omstanders van Hannah in een rechtszaak terechtkomen wegens ‘moord’.

JA

1. Belangrijke onderwerpen
In seizoen twee is zelfmoord nog altijd een belangrijk en bespreekbaar onderwerp. Het is mooi dat dit ook bespreekbaar blíjft. Ook de school shooting die uiteindelijk wordt voorkomen, is een belangrijk onderwerp. Het is vooral goed dat er wordt getoond hoe makkelijk Tyler aan een geweer kan komen en dat hij al werd beschouwd als probleemkind, maar dat hier niks mee gedaan werd. Daarnaast komt ook #metoo overduidelijk voorbij en wordt er een krachtig statement gemaakt. De makers zijn hier absoluut bezig met bewustwording van belangrijkere onderwerpen.

2. Het is een mooie serie
Heel simpel gezegd: je blijft kijken. Los van de narigheden is 13 Reasons Why een hele mooie serie die niet voor niks een 8.2 op IMdB heeft. De serie wordt gevormd door hele goede acteurs en heeft een spannende verhaallijn. Dit ga je bingewatchen!

3. Het zet je aan het denken
Door de serie kijk je misschien met een ander oog naar die vriendin die de laatste tijd zo stil is of die buurjongen die vreemd gedrag vertoont. Dit is absoluut een positief aspect en geeft een inkijk in een wereld waar veel taboe op rust.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡