Ga naar submenu Ga naar zoekveld

13 Reasons Why: JA of NEE

24 mei 2017 · Leestijd 3 min

De Amerikaanse scholier Clay vindt een pakket met cassettebandjes op zijn deurmat als hij thuiskomt uit school. De cassettebandjes bevatten audio-opnames van zijn goede vriendin Hannah, die twee weken eerder zelfmoord heeft gepleegd. Op de audio-opnames vertelt ze de 13 redenen waarom ze besloot dit te doen.. De serie ‘13 Reasons Why’ is kneiterpopulair op Netflix, maar wordt ook bekritiseerd. Wij zetten de voors en tegens voor je op een rij.

NEE

1. Heftige beelden

In aflevering 9 en aflevering 12 van de serie wordt expliciet in beeld gebracht hoe een meisje wordt verkracht. Voor jonge kijkers zijn deze beelden sowieso schokkend en ook als je volwassen bent, is dit heftig om te zien. De makers van de serie adviseren (jonge) kijkers deze afleveringen onder begeleiding te kijken. Daarnaast wordt in de laatste twee afleveringen van de serie tot in detail in beeld gebracht hoe hoofdrolspeelster Hannah zelfmoord pleegt.  
 
2. Zelfmoord wordt verheerlijkt
Deze serie kan het beeld schetsen dat je met zelfmoord een statement kunt maken. Hannah neemt 13 audiotapes op die uiteindelijk de 13 mensen die iets te maken hebben gehad met haar zelfmoord te horen krijgen. Het is niet onmogelijk, maar het is ook echt niet realistisch dat je vanuit je graf mensen wél kan bereiken en kan laten realiseren hoeveel pijn ze je hebben gedaan. De serie schetst een te romantisch beeld van de dood, wat kijkers een verkeerd idee kan geven.

3. Trigger
Als je deze serie kijkt, ga je bijna automatisch nadenken hoe het zou zijn als jij zelfmoord zou plegen, zelfs als je nooit depressief of somber bent geweest. Voor mensen die kampen met een depressie of negatieve gedachtes, kan deze serie ontzettend triggeren. Veel instanties en professionele hulpverleners hebben zich over deze serie uitgesproken en zijn er niet blij mee.

4. Oneerlijk beeld van hulpverlening
De hulp die hoofdrolspeelster Hannah op school krijgt, is heel slecht. Ze wordt zelfs helemaal niet geholpen en pleegt uiteindelijk zelfmoord. Dit onderdeel in de serie kan mensen ontmoedigen om hulp (op school) te zoeken, terwijl dit wel echt kan helpen. Niet alle docenten zijn onbetrouwbaar en onverantwoordelijk zoals in 13 Reasons Why.  

JA

1. Het maakt het thema zelfmoord bespreekbaar

Zelfmoord bestaat. Daar kunnen we kort over zijn. Vaak is het geen goed idee om moeilijke onderwerpen te verzwijgen. Het onderwerp zelfmoord verzwijgen is zelfs gevaarlijk. Deze serie maakt het onderwerp op een moderne en begrijpelijke manier bespreekbaar. Dit kan jongeren die last hebben van suïcidale gedachtes helpen om erover te praten met mensen die ze vertrouwen.

2. De serie krijgt hele goede cijfers
IMDb (the Internet Movie Database) geeft 13 Reasons Why een 8,7 op een schaal van 10. Dit is hoger dan de The Walking Dead, Grey’s Anatomy en The Notebook. De serie wordt ontzettend hoog gewaardeerd, reden genoeg om te kijken?

3. De producent weet waar ze het over heeft

Zangeres en actrice Selena Gomez heeft deze serie geproduceerd. Ze heeft een depressie gehad en was oververmoeid. Hiervoor is ze behandeld in een kliniek. Ze weet hoe het is om depressief te zijn en te denken aan zelfmoord, dit zie je dan ook terug in 13 Reasons Why.

13 Reasons Why kijken. Wat vind jij? Laat het weten in de reacties op Facebook!


Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡