Ga naar submenu Ga naar zoekveld

12-jarige vermiste Remi na drie dagen gevonden in kerk

16 december 2018 · Leestijd 4 min

Kom je uit de regio van Middelburg, dan heb je het de afgelopen week vast meegekregen. De politie heeft een Vermist Kind Alert verstuurd voor de 12-jarige Remi Halbertsma. Na een bezoekje aan de kerstmarkt raakte hij drie dagen zoek …

Dit jaar vond de familiedag van de Halbertsma’tjes plaats in Middelburg. Vanuit het verre Drachten reisden ze in een afgehuurde bus naar het zuidwesten. “Dat doen we elk jaar,” legt Remi’s moeder Baukje uit. “Ik kom uit een gezin van zes, dus genoeg neefjes en nichtjes voor Remi! Het is altijd een doldwaze boel.” Dit jaar was het de beurt aan Baukje en haar man Jan om de familiedag te organiseren. Op het programma stond een bezoekje aan Sjakie’s Chocolade Museum, de kerstmarkt en een afsluitend etentje bij de pizzeria. Baukje: “Remi zat in het restaurant zo leuk met zijn grote neef Jelle te kletsen, dat ik ervan uit ging dat ze samen de bus in waren gestapt.” De familie Halbertsma reed – onder het genot van kerstliedjes – terug naar Friesland, maar zonder Remi…

'Waar hing hij uit?!'

Baukje: “Pas ter hoogte van Heerenveen ontdekten we dat Remi niet in de bus zat. De helft van de familie was in slaap gesukkeld. Mijn broer – Remi’s oom - zat naast me en samen keken we de foto’s van de dag door op mijn smartphone. Op een van de kiekjes trok Remi een erg grappig gezicht. We schoten in de lach en ik draaide me om om te kijken waar hij zat.” Maar Remi bleek nergens te vinden. Jan: “Eerst dacht ik nog dat het een van zijn streken was. Maar na de volledige bus op z’n kop te hebben gezet, concludeerden we dat hij echt verdwenen was.” En toen? Jan: “Paniek. Baukje begon direct te bidden, ik werd vooral boos. Waar hing die knul uit?!” Na spoedberaad besloten de familieleden terug te gaan naar het tankstation bij Almere: hun laatste stop. Maar nog steeds geen enkel spoor van Remi.

Vermist Kind Alert

Baukje wordt opnieuw emotioneel als ze terugdenkt aan de slopende zoektocht. “We wisten niet waar we moesten beginnen...!” In overleg keert de overige familie terug naar Dordrecht, terwijl Jan en Baukje verder zoeken. De politie arriveert om 02.00 uur ’s nachts bij het tankstation. Jan: “Ze probeerden ons gerust te stellen, maar ik was in alle staten. Waarom was hij nou niet gewoon in de bus gestapt? Opzettelijk? Was hij ons uit het oog verloren? Of zou iemand hem … Op zo’n moment spookt er van alles door je hoofd.” De politie rijdt het echtpaar Halbertsma terug naar Middelburg. Pas een paar uur later wordt de zoektocht hervat, vanwege een gebrek aan daglicht. Baukje: “We hebben geen oog dichtgedaan.” Er wordt uren gezocht, maar van Remi geen spoor. De politie besluit een ‘Vermist Kind Alert’ te versturen.

Naar huis

Bram van Veelen – woordvoerder van het regionale politiekorps – vertelt dat er met man en macht naar Remi gezocht is. “Al vrij snel nadat het alert verstuurd was, kregen we tips binnen. Toch duurde het nog anderhalve dag voordat we Remi konden lokaliseren.” Een conducteur spotte Remi in de sprinter richting Vlissingen. Drie dagen na de verdwijning werd Remi om 16.00 uur gevonden in Evangeliegemeente De Wijngaard.

Hij liet iedereen in zijn waarde!

Woordvoerder Bram vertelt dat Remi een levendig gesprek met de leiders van de kerk had. Een van de kerkbezoekers was erg onder de indruk van de wijze middelbare scholier. “Hij stelde ongelofelijk veel vragen over God en Zijn liefde. Ook discussies meed hij niet. Maar hij was niet uit op het behalen van zijn gelijk en liet iedereen in zijn waarde. En dat terwijl hij nog maar twaalf is!” Jan en Baukje waren minder geamuseerd. Huilend snelden ze naar hun zoon toe. Ontstelde Baukje: “Ik heb hem gevraagd wat hij in vredesnaam had uitgespookt. We hebben drie dagen naar die knul gezocht…! Oh, wat ben ik bang geweest.” Remi leek de ophef niet te begrijpen. Zelf omschrijft hij zijn tijd in de kerk als “mooi, noodzakelijk en leerzaam”. Het gezin is weer compleet teruggekeerd naar Drachten. De politie dankt iedereen die geholpen heeft in de zoektocht.

BEAM vertaalt in deze serie met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt het je misschien bekend voor? (vanaf vers 41). 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡