Ga naar submenu Ga naar zoekveld

11 tips voor een betere band met je huisgenoten

17 oktober 2018 · Leestijd 4 min

Huisgenoten. Ze zweven ergens tussen vrienden en familie. Je deelt dingen met elkaar, maar je kan niet op de badkamerdeur bonzen dat ze moeten opschieten met douchen. Want daar heb je (sadly) niks over te zeggen. Er zijn dus altijd wel een aantal frustraties. Iedereen komt namelijk uit een ander nest en heeft andere gewoontes. De één heeft nog nooit het huishouden gedaan en de ander houdt van hygiëne. Hoe voorkom je een burgeroorlog op 50 vierkante meter?

1. Heel cliché, maar maak een takenlijstje

Op deze manier heeft iedereen zijn verantwoordelijkheden en kan je de ander aanspreken als hij zijn taak niet gedaan heeft. Voeg hier ook taken aan toe die anders initiatief vergen, bijvoorbeeld ‘de voordeur op slot doen ‘s avonds’ of ‘gezamenlijke ruimte stofzuigen’. Garantie dat die dingen door één van de huisgenoten gedaan wordt!

2. Huisavondjes FTW!

Plan het eerste avondje gelijk na de zomervakantie. Je leert elkaar gezellig kennen (als er nieuwe mensen in huis zijn) of bespreekt uitgebreid de vakantie. Daarna is het tijd om naar het komende jaar te kijken! Dit is het beste moment om het takenlijstje te maken, zodat iedereen iets kan inbrengen. Plan elke maand een huismomentje in om hiernaar te kijken en low key wat frustraties te uiten (“Ik vind het niet chill dat je geen nieuwe zak in de prullenbak doet, nadat je hem geleegd hebt”). Spontane ijsdates of spelletjesavonden zijn de leukste soorten quality time.

3. Open een vacature voor huismoeder of huisvader

De huisvader of –moeder organiseert de huisgenootmomentjes, let op de technische dingen en heeft het recht om iemand aan te spreken op zijn schoonmaakgedrag. Belangst is verboden bij deze vacature, want de loodgieter of wifi-fixer moeten soms gebeld worden.

4. Allemaal een eigen afwasteiltje

De vaat staat niet door de hele keuken heen en je mag zelf kiezen wanneer je jouw afwas doet: nu of over 3 jaar als je het huis verlaat. Een ander boeit het dan ook niet meer als de schimmel in jouw bakje begint te lijken op aangekoekte havermoutpap. Jouw teiltje = jouw probleem.

5. Om door te gaan in het teiltjesthema: een zooibak

Liggen de schoolboeken van iemand steeds te slingeren in de gezamenlijke ruimte? Mik ze in de zooibak, dan vertelt die het verhaal voor jou: “Ruim dit op of houd het op je eigen kamer!” Hoef je het zelf niet meer te doen. Jullie kunnen er voor kiezen om een gezamenlijke zooibak te introduceren en die eens in de week op te ruimen. Of allemaal een persoonlijke, dan geldt het principe: jouw zooibak = jouw probleem.

6. Ruim sowieso altijd je eigen troep op, zooibak of niet

Niemand anders gaat het voor je doen.

7. Geef iedereen een vaste kookavond

De opwarmmaaltijden kan je bij de Appie lekker laten staan, want als je thuiskomt staat er al iemand in de pan te roeren. Samen eten is een dikke plus in jullie huisgenootschap. En de kosten kunnen jullie splitten op verschillende apps, bijvoorbeeld Wie Betaalt Wat.

8. Draai de wasjes samen #doedewasmachine

Na 3 weken lang sparen, heb je eindelijk genoeg kleding om een wasje te draaien. Kan je je favoriete broek weer aan! Maar soms lijkt het alsof een huisgenoot kan ruiken dat je de was wilt doen en denkt: oh, laat ik nou net m’n halfvolle wasmand in handen hebben! En wat gooit die er dan sneaky snel in? Een paar shirts en 2 broeken, ook nog op een lang programma wel te verstaan. Bijna niks is frustrerender dan dat. Daar kon jouw kleding nog makkelijk bij! Spreek af om soms samen een was te doen of eerst te vragen of iemand nog kleding heeft dat er bij kan. Op die manier kunnen jullie beide sneller je favoriete kleren weer aan en kost het jullie minder geld (waarom is wasmiddel zo duur??).

9. Niet schoonmaken = professionele schoonmaker betalen

2 waarschuwingen, derde keer is de professionele schoonmaker betalen om jouw troep op te ruimen. Heb jij daar 50 euro voor over?

10. Onthoud Marcus 12:30: “Heb uw naaste lief als uzelf”

Wees lief tegen elkaar en ga niet douchen/zingen/mensen uitnodigen als de andere in bed ligt. Jij vindt dat ook niet leuk.

11. DE MEEST BELANGRIJKE: PAK NIEUW WC-PAPIER ALS JE HEM OP MAAKT!

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡