Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10.000 keer dankbaar op Whatsapp

29 december 2016 · Leestijd 3 min

Lea (25) hoorde op 2 januari 2016 het nummer '10.000 reasons’ van Matt Redman voorbij komen en dacht: Ik wil binnen een jaar 10.000 redenen tot dankbaarheid hebben! Ze maakte een Whatsappgroep aan, liet mensen deelnemen en na een half jaar werd de 10.000e reden al genoemd: “Het maakt me bewust van hoe bevoorrecht ik eigenlijk ben.”

Hoe zag die Whatsappgroep eruit?

“De groep heet ‘10.000 keer dankbaar’ want ‘10.000 redenen tot dankbaarheid’ is te lang voor een groepsnaam,” legt Lea lachend uit. “Ik wilde eerst zelf in 1 jaar 10.000 redenen benoemen, maar ik bedacht me al snel dat dit niet ging werken en dat ik na 1 dag waarschijnlijk al af zou haken. Ik had back-up nodig van andere mensen, dus heb ik op Facebook de vraag gesteld wie er met me mee zou willen doen. Uiteindelijk zaten we met zo’n 30 mensen in de groep, waarvan ik in eerste instantie niet eens iedereen persoonlijk kende.”

Was het geen gigantische chaos in die groep?
“Haha nee, ik had voorbereidingen getroffen. Ik heb een soort handleiding in de groep gezet met 3 regels:

1. Niet op elkaar reageren.
2. Nummer je dankbaarheidspunt.
3. Beschrijf je punt in 1 zin.
 
Dit werkte erg goed!”

Wat voor dingen kwamen voorbij?
“Er komt natuurlijk van alles voorbij. De een is dankbaar voor zijn koffie, iemand voor de trein die ze heeft gehaald en weer een ander dat het lukt om te poepen. Ja, dat laatste klinkt raar, maar zij had net een kind gekregen, vandaar. Ook was een jongen dankbaar omdat hij een half jaar geen drugs had gebruikt. Hele verschillende en mooie dingen dus."

afbeelding

"Persoonlijk kon ik de ene dag wel 100 dingen noemen en de volgende dag echt moeten zoeken en lang nadenken. Deze groep heeft me ontzettend bewust gemaakt van wat ik heb. Ik wil dingen niet voor lief nemen en daar heeft deze appgroep gigantisch mee geholpen. Ook heeft het me geleerd om niet alleen maar dankbaar te denken, maar het ook uit te spreken. Gewoon hardop voor mezelf of naar anderen toe. Dat vind ik echt belangrijk.”

Jullie hebben het doel bereikt?

“Ik had berekend dat we 27 punten per dag moesten noemen, wilden we de 10.000 binnen een jaar halen. Maar het ging zo hard, soms waren er wel 100 punten per dag. Op 18 juli om 19.50 uur hebben we de 10.000 gehaald!”

Lea zit nog steeds in de groepsapp. Er zijn wat mensen afgehaakt en het gaat op een minder hoog tempo, maar er komen nog steeds elke dag punten voorbij om dankbaar voor te zijn. Intussen heet de groep ‘20.000 keer dankbaar’.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡