Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 tips om te reizen voor een prikkie

9 juli 2016 · Leestijd 4 min

Reizen is één van de tofste dingen die je kan doen. Als je eenmaal begonnen bent, wil je elk uithoekje van de wereld zien. Er is alleen één groot nadeel: het kost bakken met geld. Aangezien reizen en geld verdienen een lastige combinatie is, hebben we een aantal budget-reistips op een rijtje gezet:

1.  Boek een reis naar een goedkoop land

Klinkt natuurlijk hartstikke logisch, maar het is wel een handige tip. Veel mensen laten zich namelijk verleiden voor een goedkoop vliegticket naar bijvoorbeeld Dubai of Amerika, terwijl de prijzen voor eten en overnachten in deze landen ontzettend hoog zijn. Veel beter kan je een ticket boeken naar bijvoorbeeld Bolivia, Thailand of India. Minstens even mooi en tienmaal goedkoper!

2. Ga voor kringloopkoopjes

Tweedehands is het nieuwe nieuw, dus waarom 200 euro voor een nieuwe rugtas betalen als het ook voor een paar tientjes kan? Precies: tweedehands 4 life! Op marktplaats of in kringloopwinkels vind je vaak ook (gebruikte) reisboeken van ANWB of Lonely Planet, maar dan stukken goedkoper. *tjing-tjing* <- Dit is het geluid van een rinkelende kassa, vet cool, weet je trouwens hoe een goedkope vogel fluit? *cheap-cheap*

3. Laat je oma (en andere kostbaarheden) thuis

Naast dat het een hoop gesjouw scheelt, heeft het thuislaten van familie en andere kostbaarheden nog meer voordelen. Want bij rondreizen gaan er dingen kapot, raak je spullen kwijt en is er een grotere kans op diefstal. Wat je niet bij je hebt, kan je niet verliezen (en niet zeuren over bedtijd).

4. Neem geen limousine

Op de meeste plekken kan je met de bus, trein, taxi of binnenlandse vlucht het land verkennen. De prijs en luxe verschillen sterk per vervoermiddel. Meestal zijn busritten stukken goedkoper dan vluchten of taxiritjes. Ook is het huren van een auto in veel landen een goedkope manier van reizen. De moeite waard om even uit te zoeken dus. En als je helemaal goedkoop wil voortbewegen: ga fietsen of lopen in de Nederlandse zomerregen.

5. Reis voor én met een prikkie

Ziek worden op vakantie is onhandig. Naast dat het een groot deel van je reis verpest, kan een virus of griep aardig wat duiten kosten. Probeer je daarom goed voor te bereiden op je reis. Kijk vooraf welke inentingen je nodig hebt en zorg voor een goede reisverzekering. Op die manier verklein je de kans om ziek te worden en bespaar je op eventuele kosten.

6. Eet waar de lokale bevolking eet

Stukken goedkoper en vaak vele malen lekkerder dan de junkfoodtoko die je in elk ander land ook kan vinden. Vermijd wel de restaurantjes waar niemand zit, zelfs de lokale bevolking niet. Want dat is meestal een slecht teken.

7. Slaap in hostels

Hostels zijn goedkope hotels. Meestal slaap je met drie tot zeven anderen op een kamer. De eerste paar keer zal je moeten wennen aan de nachtelijke geluiden van onbekenden, maar uiteindelijk heb je er geen last meer van en bespaar je tientallen euro’s op overnachten (toch één van de duurste onderdelen van een reis). Bovendien leer je veel mensen van over de hele wereld kennen!

8. Afdingen tot de max

In veel landen buiten Europa wordt verwacht dat je afdingt. Meestal is de waarde van het product 1/3 van de genoemde prijs. Stug volhouden dus en anders weglopen. Meestal komt de verkoper dan achter je aangerend om te vertellen dat die alsnog akkoord gaat. Zo niet: er zijn nog tientallen andere kraampjes (met dezelfde spullen).

9. Zoek naar (vrijwilligers)werk

Dit moet je vaak wel vooraf regelen, maar is zeker de moeite waard om te overwegen. Er zijn veel mogelijkheden om bepaalde klusjes te doen in ruil voor kost en inwoning. Zo leer je het land op een andere manier kennen en houd je geld over om andere dingen te doen.

10. Jong zijn = korting pakken

In veel landen kun je terecht met je CJP-pas of je studentenkaart. Neem deze passen altijd mee, want je weet maar nooit hoeveel vreemd geld je kan besparen! Nog meer tips? Help je medereizigers door jouw tips via een comment, Facebookreactie of WhatsAppbericht naar ons te sturen. Nog geen WhatsApp-lid? Foei! App zo snel mogelijk BEAM AAN naar 06-83673700. Bedankjewel :)

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡