Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 dingen die singles zichzelf moeten gunnen

11 januari 2015 · Leestijd 4 min

Op je tijdlijn zie je de ene na de andere verkering of verloving voorbijkomen. Jij bent alleen. Dat kan soms best frustrerend zijn. BEAM vond deze 10 tips die singles zichelf moeten gunnen, om niet bitter te worden, maar te genieten van het single-zijn.

1. Stop met denken aan alle (zogenaamde) redenen dat je single bent

‘We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar’, zongen Elly en Rickert terecht. We hebben allemaal onze eigenaardigheden, onzekerheden en rare gewoontes, ook al zie je ze niet op het eerste gezicht. ‘En daarom ben ik single’, roepen singles wel eens. Fout! Geloof het of niet, er zijn mensen om je heen die jou kennen met al je fouten en jou toch zien zitten.
 
2. Stop met het begeren andermans datingleven
Voel je je bitter en jaloers na het zien van al die gelukkige stelletjes op Instagram en Snapchat? Hoe moeilijk het ook is, schud het van je af. Wees blij voor je vriendin of broer met een relatie, vier het leven met hen mee, dan doen zij hetzelfde bij jou. Natuurlijk mag jij dromen, verdriet hebben, wensen, maar zorg ervoor dat je niet stil gaat staan. Onderneem dingen en geniet van elke dag!
 
3. Gooi je wensenlijstje weg
Een universitaire graad, goede baan, eigen auto, blond, lang, gespierd, heldere ogen, grappig, aardig, romantisch, christelijk… Sommige singles hebben een wel heel onmogelijk lijstje met eigenschappen waar hun toekomstige partner aan moet voldoen. Natuurlijk mag je kritisch zijn, maar wees ook weer niet té kieskeurig. Ga na wat écht belangrijk is en wat niet.  
 
4. Bepaal een standaard
Een standaard helpt je verder te kijken dan een kapsel en outfit, en je te richten op dingen die ertoe doen. Op zijn of haar karakter bijvoorbeeld, of passies, bijvoorbeeld voor Gods koninkrijk.
 
5. Maak vrienden van het andere geslacht
‘Jongens en meisjes kunnen geen vrienden zijn’. Door zo te denken, sta je iedere keer voor een hele lastige keuze: óf de jongen waarmee je praat is een potentiele liefdeskanditaat, óf dit is het laatste (sociaal wenselijke) gesprek dat je met hem voert. Niet elke jongen of iedere meid die je tegenkomt is automatisch een potentieeltje, je kunt ook gewoon vrienden zijn.
 
6. Zet je over je angst om alleen te zijn
Alleen zijn betekent onwenselijk zijn, schreeuwt onze maatschappij. Maar niets is minder waar. Zonder twijfel zullen er heel wat momenten in je leven zijn waarop je je alleen voelt – ook als je getrouwd bent. Oefen jezelf om alleen te zijn en daar ook van te genieten. Gezonde mensen hoeven niet voortdurend te worden bevestigd door de aanwezigheid van andere mensen. Jouw waarde komt van Degene die jou heeft gemaakt.
 
7. Stop met wachten tot je leven begint
‘Als ik een relatie heb, of als ik straks getrouwd ben, dan begint het leven pas echt.’ Weer fout! Denk na over jouw eigen dromen en het potentieel van jouw leven. Bedenk wat je wil doen of bereiken en ga ervoor. Je leven is al lang begonnen. Geniet van iedere dag.
 
8. Ontwikkeling je karakter
Een vervelende eigenschap of verslaving is niet ineens weg als je een vriendje of vriendinnetje krijgt. Als je nu niet werkt aan slechte gewoontes of vervelende houdingen, dan wordt dat in een relatie alleen maar moeilijker. Richt jezelf op Jezus en probeer steeds meer op hem te lijken, of je nou een ring om je vinger hebt of niet.
 
9. Zeg nooit nooit.
Romantische comedies hebben ons idee over liefdesverhalen verpest. Er is geen ‘goede of slechte manier’ om iemand te ontmoeten. Leef met een open houding. Ga vriendschappen aan. Wees niet constant op zoek naar jouw grote liefde, maar schrijf mensen ook niet automatisch af, gebaseerd op een eerste indruk.
 
10. Begin met bidden. En blijf bidden.
Bid en vraag God of Hij Zijn plan met jouw leven duidelijk wil maken. Bid niet vanuit wanhoop, maar vanuit hoop. Gebed is krachtig.
 
Denk eraan: het gaat er niet om dat je met bovenstaande tips kunt en moet ‘overleven’ als single. Zoek vreugde en streef naar het goede, dat geeft je vrijheid om vol enthousiasme te leven. Of je nou single bent of niet.
 
Bron: Relevant Magazine, Michael Fletcher

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡