Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1 Tessalonicenzen: maak je klaar voor Jezus’ wederkomst

18 mei 2019 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar 1 Tessalonicenzen, in deze brief beantwoordt Paulus een vraag die de gemeente hem heeft gesteld.

Algemene informatie

Aantal bladzijden: 4
Aantal hoofdstukken: 5
Betekenis naam: Deze brief is geschreven aan gemeente in Tessalonica, om de christenen bij te staan.
Populairste gedeelte: “Ik wil dat jullie weten wat er gebeurt met de mensen die sterven. Dan hoeven jullie niet verdrietig over hen te zijn, zoals de andere mensen. Die hebben geen hoop” 1 Tessalonisenzen 4:13

In deze brief doet Paulus een poging om de christenen in Tessalonica te bereiken, nadat hij de stad uit moest vluchten. Dit is beschreven in Handelingen 17. Deze eerste brief aan de Tessalonicenzen kan worden samengevat met drie woorden: heiligheid, liefde en hoop.

Blijf de Heer uw God trouw

De brief is opgedeeld in twee delen en drie gebeden, laten we beginnen bij het begin. Paulus begint met een dankgebed (1 Tessalonicenzen 1:1-5). Hij dankt God voor het geloof van de Tessalonicenzen, hun liefde voor anderen en hun hoop in Jezus Christus. 

Tessalonica werd in deze tijd bestuurd door instellingen, die de Griekse en Romeinse goden eerden. Paulus zegt het volk om God trouw te blijven en zich tegen de andere goden te keren. Ook als je wordt verstoten door je familie en buren, de liefde van Jezus maakt dit het waard.

In 1 Tessalonicenzen 2:1-12 gaat Paulus verder over zijn missie in de stad. Hij is niet gekomen om geld te ontvangen, maar om Jezus’ liefde uit te delen. Leiderschap gaat niet over kracht en zeggenschap, maar over goede relaties en liefdevolle diensten. 

Trouw blijven is goed

Paulus gaat verder in 1 Tessalonicenzen 2:13-16 over de veroordeling van buitenstaanders. Jezus werd gekruisigd door zijn eigen volk, Paulus werd vervolgd door zijn mede-Joden en de Tessalonicenzen worden gevangengehouden door hun mede-Grieken. Paulus stelt de gemeente gerust: hun lijden is een deel van het verhaal van Jezus.

Nadat Paulus Tessalonica moest verlaten, stuurde hij Timoteüs om het volk aan te moedigen het evangelie te blijven verspreiden. Toen Timoteüs de stad bereikte, zag hij dat de Tessalonicenzen trouw waren gebleven aan Jezus. Ze hadden veel liefde voor God én voor hun naasten. 

Blijf volhouden

Nu komt het tweede gebed van Paulus in 1 Tessalonicenzen 3:11-13, “Ikbid dat onze God en Vader en onze Heer Jezus ervoor zullen zorgen dat we weer naar jullie toe kunnen komen.”. Dit is het gebed van uithoudingsvermogen. 

Zo komen we bij het tweede gedeelte van de eerste brief aan de Tessalonicenzen: de uitdaging om te blijven groeien als volger van Jezus Christus. In 1 Tessalonicenzen 4:1-8 waarschuwt Paulus de mensen zich niet te laten verleiden door de stad, maar juist trouw te blijven aan God. 

Jezus' wederkomst

“Want als wij geloven dat Jezus is gestoven en is opgestaan, moeten wij ook geloven dat God door Jezus de doden naar zich toe zal leiden, samen met Jezus zelf.” (1 Tessalonicenzen 4:14.) Paulus stelt de rouwende kerkgangers gerust. Zelfs de dood kan ons niet scheiden van de oneindige liefde van Jezus. 

Paulus sluit zijn brief hoopvol af. 1 Tessalonicenzen 5:23-26 “Ik bid dat de God van vrede jullie helemaal heilig zal maken. Dan zullen jullie in geest, ziel en lichaam helemaal zuiver zijn als de Heer Jezus Christus terugkomt. 24God die jullie roept, is trouw: Hij zal dat zeker doen.”

De eerste brief aan de Tessalonicenzen geanimeerd!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wil jij nog meer leren over de Bijbel en de vele boeken? KLIK dan HIER!

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡