Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1 Petrus: Houd moed als je om je geloof wordt vervolgd!

5 december 2019 · Leestijd 5 min

Bijbellezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar Petrus, de eerste brief waarin hij vervolgde christenen bemoedigt.

Algemene informatie

Aantal bladzijden: 6
Aantal hoofdstukken: 5
Betekenis naam: Dit is de eerste brief van Petrus aan vervolgde christenen in het oosten van het Romeinse Rijk.
Populairste gedeelte: “Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in zijn barmhartigheid heeft hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop.” (Petrus 1:3)

Petrus is een … steen?

Nee, Petrus is niet zo hard als schokbeton. Op het moment dat hij een volgeling van Jezus wordt, heet hij nog Simon. Hij is een van de twaalf originele discipelen van Jezus. Als Simon Jezus als zijn Messias gaat zien, geeft Jezus hem de naam Kephas. In het Aramees betekent dit ‘steen’ en in het Grieks is dit vertaald als Petrus. Hij krijgt deze naam, omdat Jezus belooft dat Petrus een belangrijke rol gaat spelen in het verspreiden van de boodschap van God in Jeruzalem. Petrus is dus de figuurlijke eerste steen, waarop het christelijk geloof verder wordt gebouwd. Op een gegeven moment gaat Petrus de boodschap van Jezus verspreiden buiten Israël.

Brief aan vervolgde christenen

Deze brief is waarschijnlijk aan het eind van de eerste eeuw na Christus geschreven: niet door Petrus, maar door zijn medewerker Silvanus. De brief is gericht aan christenen die worden vervolgd door de Romeinen en Joden in Anatolië (West-Turkije). Petrus is op dit moment in Rome en wil deze christenen bemoedigen.

Verbonden door Jezus

Petrus opent de brief door de kerkgemeentes te groeten als uitverkorenen door God, die over de hele wereld worden weggejaagd. In de hele brief maakt Petrus duidelijk dat het om niet-Joden gaat, maar in deze opening benadrukt hij juíst dat ze familie zijn van de joodse Abraham. Door voorbeelden uit het Oude Testament te gebruiken, wil Petrus laten zien dat ze net zo zijn zoals Abraham en de Israëlieten: zwervend, onwelkom en op zoek naar het beloofde land. In zijn lofprijs gaat Petrus hierop door. Door Jezus is iedereen verbonden in eenzelfde, nieuwe familie. Elk mens is hierin een geliefd kind van God, met nieuwe hoop op een wereld waarin Jezus terugkeert als enige echte Koning. (Petrus 1:3).

Lijden en vervolgd worden is eigenlijk een cadeau

Pijn = fijn

Dan zegt Petrus best iets geks: als je die mooie toekomst in je achterhoofd houdt, is lijden en vervolgd worden eigenlijk een cadeau. Wat je krijgt als Jezus terugkomt, is namelijk veel mooier en beter dan de afleidingen en valse hoop in het leven van nu. Lijden zorgt ervoor dat het geloof sterker, dieper en oprechter wordt (Petrus 1:7).

Lief zijn voor je vijand

Daarnaast moedigt Petrus christenen aan om de Romeinse wetten op te volgen, ook al is hun onderdrukking onrechtvaardig. Gewelddadig verzet lost namelijk niets op. Bovendien gaat dit tegen de boodschap in van Jezus om vijanden lief te hebben in plaats van te vermoorden. Er is wel een probleem. Christelijke vrouwen, die getrouwd zijn met een ongelovige man, en slaven in Romeinse huishoudens zijn verplicht om de Romeinse goden van de man te vereren. Trouw zijn aan Jezus kan dan voor moeilijkheden zorgen, maar Petrus bedenkt hier een oplossing voor. De vrouwen en slaven kunnen hun vrijheid laten zien door zich te verzetten tegen slechte dingen op dezelfde manier als Jezus deed: door liefde! Petrus hoopt dat dit ervoor zorgt dat het geloof van de mensen sterker wordt en ze er ook voor durven uitkomen, zodat de genade en liefde van God ook voor anderen duidelijk wordt.

Petrus weet dat christenen vervolgd zullen blijven worden

Toekomst met Jezus

Petrus is ook realistisch: hij weet dat christenen vervolgd zullen blijven worden. Daarom herinnert hij de mensen aan de mooie toekomst die hen te wachten staat. Petrus vertelt nogmaals dat Jezus ook onterecht werd vermoord door corrupte mensen, maar eigenlijk voor hun zonden overleed. Later stond hij op en werd zijn dood gerechtvaardigd: hij werd de Allerhoogste koning! Petrus wil de mensen bemoedigen: ook al gaan ze dood, doordat ze christen zijn, ze zullen hierdoor een toekomst met Jezus hebben.

Petrus eindigt door de boodschap van Jezus aan zijn discipelen te herhalen: ‘Probeer blij te zijn als je dankzij mij vervolgd wordt’. Petrus vraagt de kerkleiders voor de vervolgde christenen te zorgen, net zoals Jezus zorgde voor zijn volgelingen. Petrus sluit af met een zegengroet vanuit de kerk in Rome.

Waarom je deze brief écht even moet lezen

De brief van Petrus kan je kracht geven op momenten dat het moeilijk is om christen te zijn. Misschien word je er weleens door uitgelachen, voel je je onbegrepen of ga je twijfelen aan je geloof. Niet iedereen zal misschien een gat in de lucht springen als je vertelt dat je gelooft in Jezus. Het is fijn als jij op die momenten wel gewoon dat gat in de lucht durft te springen! Onthoud dat Jezus altijd bij je is en weet hoe jij je voelt. Petrus wil ons door deze brief vertellen: hou vol, want het wordt alleen maar beter.

De brief van Paulus in de vorm van een prachtige animatie video:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer Bible Guides lezen? Klik hier!

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡