Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1 en 2 Samuel: Koningen zijn lang niet altijd grote, moedige helden

4 maart 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar de Bijbelboeken 1 en 2 Samuel, waarin twijfels en onzekerheden van de koningen van Israël getoond worden: net een spannende thriller!

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 69
Aantal hoofdstukken: 55
Hoeveelste boek in de Bijbel: #9 en #10
Betekenis naam: Het boek is vernoemd naar dé hoofdpersoon in de twee boeken 1 en 2 Samuel: Samuel natuurlijk! Hij was de laatste rechter die leiding gaf aan Israël
Populairste gedeelte: ‘’Maar de Heer zei tegen Samuel: ‘Let niet op zijn uiterlijk. Kijk niet hoe groot hij is. Ik heb hem niet uitgekozen. Wat je van buiten ziet, is niet belangrijk. Daar kijken mensen altijd het eerst naar, maar ik let erop hoe een mens vanbinnen is.’’’ (1 Samuel 16:7)

Van rechters naar koningen

Met Samuel als laatste rechter van Israël, eindigt de tijd van de Rechters. Beide boeken vormen (samen met 1 Koningen 1-2) een doorlopend verhaal. Het verhaal dat in 1 Samuel begint, eindigt in 2 Samuel en kan je dus ook in één keer achter elkaar lezen. Je kan het hele verhaal in drie delen opsplitsen. Deel 1 (1 Samuel 1-8) gaat over Samuel. Daarna gaat deel 2 (1 Samuel 9-16) over Saul en hoe hij door God als koning is aangewezen. Ten slotte gaat deel drie (1 Samuel 16 tot en met 2 Samuel 1) over de ondergang van Saul en de opkomst van David als toekomstige koning.

De voor- en nadelen van het koningschap in Israël vormen de kern van deze boeken. Het volk van Israël vraagt om een koning en krijgt die ook. Maar Samuel laat hen ook de nadelen van het koningschap zijn. Zo wil hij hen duidelijk maken dat de leiding van het land nu wel in handen van een koning komt, maar dat God de enige echte koning van het volk blijft.

God laat zich telkens weer horen en zien

Het belangrijkste thema in de boeken is toch echt Gods leiding. Soms spreekt Hij direct tot een profeet. Diegene kan dan aan het volk of aan de koning laten weten wat God hem verteld heeft. Maar God spreekt ook door bepaalde gebeurtenissen, net als vandaag de dag! Zo was het feit dat David het steeds wint van zijn vijanden – waaronder grote vijand Saul – een teken dat God hem als koning wil. God liet ook merken dat hij niet tevreden is met de acties van de mensen. Bijvoorbeeld Absalom. Hij stierf op een vreselijke manier, omdat hij koning wilde worden in plaats van David. Dit was duidelijk niet Gods bedoeling… 

Ga ik toch iets te snel (of ben je dol op LEGO), check dan dit filmpje waarin het verhaal van David en Saul nog eens haarfijn uitgelegd wordt!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een hedendaagse thriller lezen? Pak 1 en 2 Samuel erbij!

De Samuelboeken zijn heel erg mooi geschreven! Ze hebben veel weg van de moderne boeken die je zelf misschien wel in de kast hebt staan. Er wordt geschreven over misdaad en straf, over haat en liefde, trouw en ontrouw. Je leest de belevenissen van allerlei ‘personages’. Tussen al die indrukwekkende, heftige of ontroerende verhalen door, lees je ook nog allerlei liederen en gebeden. 

1 en 2 Samuel zijn eigenlijk net als alle andere geschiedenisboeken. ‘Geschiedenis?! BLECH’ zal je misschien denken. Maar NIET. DIRECT. AFHAKEN! De schrijvers van 1 en 2 Samuel vertellen namelijk op een hele bijzondere manier het verhaal van hun hoofdpersonen. Ze laten je zien dat leiders zoals Saul en David doodgewone mensen zijn, totdat ze door God uitgekozen worden. Niet alleen hun grote moedige daden worden belicht, maar ook hun twijfels en mindere mooie momenten.

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡