Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1 en 2 Koningen: Een verhaal van vier eeuwen lang, als waarschuwing voor ons!

11 maart 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar de twee boeken 1 en 2 Koningen, waarin herhaaldelijk verteld wordt over de koningen van Israël en Juda. Maar niet alleen als geschiedenisles…

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 73
Aantal hoofdstukken: 47
Hoeveelste boek in de Bijbel: #11 en #12
Betekenis naam: De naam ‘Koningen’ slaat – heel simpel – op de tijd van de koningen die na de tijd van de rechters kwam!
Populairste gedeelte: ‘’Doe wat God, de Heer, van je wil. Ga de weg die Hij je wijst. Doe wat in Zijn wetten en regels staat, zoals Mozes die opgeschreven heeft. Dan zal alles wat je doet, goed gaan.’’ (1 Koningen 2:3)

Feiten en lessen

We zijn al een tijdje bezig met het doorbladeren van Bijbelboeken die een langlopend verhaal bevatten. De Koningenboeken zijn daar wederom weer een onderdeel van. Ze zijn namelijk het vervolg op 1 en 2 Samuel en gaan over de vier eeuwen waarin koningen regeerden in Israël en Juda. 

In de boeken worden niet alleen een hoop feiten opgesomd, jij als lezer wordt opgeroepen om je op de juiste manier te gedragen tegenover God. Het stukje geschiedenis wat ook in de boeken staat, bevat misschien wel de grootste les: als je niet trouw bent aan Gd en andere goden dient, dan zal je allerlei ellende overkomen. Maar berouw en inkeer zullen tot redding en voorspoed leiden. Met deze les in ons achterhoofd lezen we over de ondergang van koninkrijk Israël en het koninkrijk Juda.

Waar gaat het nou over?

Het boek 1 Koningen bestaat uit twee delen. Het eerste deel (1 Koningen 1-11) gaat over het koningschap van Salomo. Het tweede deel (1 Koningen 12-22) gaat over de scheuring van het koninkrijk in twee aparte rijken: het tienstammenrijk Israël in het noorden en het tweestammenrijk Juda in het zuiden. Ook 2 Koningen bestaat uit twee delen. In het eerste deel (2 Koningen 1-17) lezen we de verhalen van de twee koninkrijken. Het eindigt met de verovering van de stad Samaria door de Assyriërs. Het tweede deel (2 Koningen 18-25) gaat voornamelijk over het zuidelijke rijk Juda. Het eindigt met de verovering van Jeruzalem: het einde van koninkrijk Juda.

De verhalen van de koningen worden steeds op dezelfde manier geschreven. Je leest wanneer ze koning worden, vanuit welke stad ze regeren en of ze goed of slecht zijn. Sommige koningen luisteren naar God en zijn profeten, terwijl andere koningen vreemde goden vereren en het volk slecht behandelen. David wordt hierin weleens gebruikt als voorbeeld. De koningen in het verhaal die op David lijken, worden goede koningen genoemd. 

Naast de koningen zijn er nog twee andere belangrijke hoofdrolspelers in de boeken. Namelijk de twee profeten Elia en Elisa. Het was hun taak om de koningen te waarschuwen als ze iets fout deden. Daarom irriteerden de koningen zich over het algemeen kapot aan de profeten. Ze moesten vaak vluchten om niet gedood te worden. Toch herinneren ze de koningen steeds weer aan hun afspraak met God en aan de regels in Israël.

Twee boeken als één grote waarschuwing

De Koningenboeken lijken op één grote geschiedenisles, maar samen vormen ze nog iets veel belangrijkers, namelijk een geloofsboek. Het grote verhaal legt uit waarom God wilde dat de Israëlieten naar Babel gebracht werden. Het is dus een verklaring van de geschiedenis. Zo konden mensen (en lezers nu) leren hoe belangrijk het is om geen andere goden te vereren. Om te leven naar Gods wetten en naar profeten te luisteren. De boeken zijn dus geschreven als een waarschuwing voor de mensen die later zouden leven en deze verhalen zouden teruglezen… Speciaal voor jou dus! 

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡