Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1 dag in het leven van een mug: 'De meeste muggen deugen'🦟

Triggerwarning! Dit artikel zuigt, lezen op eigen risico…

15 juli 2022 · Leestijd 5 min

Het is klein, heeft twee vleugels en is waarschijnlijk het meest gehate dier in het hele universum: de mug. Dit beest is toch een van de weinige dingen die enorm zuigt aan de zomer. Het zwemt graag in je drankje, tankt al je bloed weg voor een prikkie, begint pas te zoemen als je bijna slaapt en is irritant goed in verstoppertje. Een klein beetje disrespect, maar is die mug geen ieniemienie foutje van God…? Welkom in het leven van een mug.

Vandaag volgt BEAM Sjaak en Sonja. Dit muggenstel leeft samen met vier muggenkinderen in Barneveld. Terwijl Sonja jou lek prikt met haar dikke angel, past Sjaak op de kinderen. Waar het bij mensen over het algemeen de mannen zijn die hun poten niet thuis kunnen houden, zijn de rollen bij de mug omgedraaid. Alleen de vrouwtjes gaan op mensenjacht, de mannetjes blijven liever thuis om te zuigen aan bloemen en planten.

Sonja vindt je lekkâh!

Nu we weten dat Sjaak afhaak liever thuisblijft tijdens kantooruren, focussen we ons even op de jacht van Sonja. Want wie vindt zij het meest aantrekkelijk? We denken vaak dat muggen op licht af komen, maar dit blijkt niet waar te zijn. Muggen komen voornamelijk af op de geur van onze lichaamssappen (wie wordt ook misselijk van dit woord?). Een verzorgd, schoon en afgetraind lichaam vindt Sonja het minst lekker. Nog een goede reden om te werken aan je summer body dus. Alleen niet vergeten om te douchen na het sporten.

Een verzorgd lichaam is het minst lekker
De ventilator is je vriend

Overdag doen muggen het graag rustig aan. Sonja moet dan bijkomen van haar kater; die laatste bloederige cocktail van gisteren was er toch een te veel. Over het algemeen zoemt Sonja het lekkerst in de nacht. Dit komt omdat de lucht dan een stuk vochtiger is dan overdag, helemaal in de zomer. Sonja houdt dus van klamme, tropische ruimtes. In de zomer is je ventilator je beste vriend; die houdt je kamer koel en zorgt ervoor dat de mug moeite heeft met vliegen. Ook al is de mug overdag iets inactiever, Sonja houdt nog steeds van een steekpartijtje hier en daar. Bloedirritant.

Neefjes en nichtjes

De muggenfamilie van Sjaak en Sonja is groot. Heel groot. In Nederland alleen al leven er ongeveer dertig verschillende muggensoorten. Zeer vermoeiend om bij iedereens verjaardag te zijn, helemaal als je dan de hele tijd in zo’n kringetje moet vliegen. In het buitenland leven nog veel meer gevaarlijke neefjes en nichtjes van de Nederlandse mug. Dit beestje wordt zelfs gezien als een van de dodelijkste dieren ter wereld! 

High five! 

De grootste angst van muggen is een high five… Van mensen, met platte hand, keihard tegen de muur. Laten wij hier nou bijna een sport van gemaakt hebben. Er zijn zelfs heuse hulpmiddelen voor het effectief high fiven van onze kleine vrienden. Laten we eerlijk zijn, ze hadden een vliegenmepper beter een muggen-high-fiver kunnen noemen. Toch kun je muggen het best doodslaan met je blote handen. Met het gebruik van een vliegenmepper help je de mug juist ontsnappen door de hoge luchtcirculatie die op gang komt.

De grootste angst van muggen is een high five
Niet op DEET

Als je liever voor een zachtere aanpak gaat en wil voorkomen dat muggen op een romantisch avontuur gaan rondom jouw gezicht, is dit een dikke tip: Sjaak en Sonja gaan niet graag op DEET. Dat moet misschien even uitgelegd worden. DEET is een spray die je op je lichaam, kleding of klamboe kan spuiten. Dit vinden muggen niet bepaald smakelijk. Wil je meer weten over DEET? Vraag je plaatselijke oma, die weet er ongetwijfeld alles van.

Giftige algen 

Je zou het dus niet zeggen, maar Sonja en Sjaak zijn wel degelijk ergens goed voor. Ze leggen namelijk eitjes in het water. Uit die eitjes komen larven, die ervoor zorgen dat giftige algen in het water niet kunnen overleven. Mede dankzij de kinderen van Sjaak en Sonja kunnen wij dus lekker zwemmen in de zomer.  

De meeste muggen deugen 

Sonja is dan prikkelbaar, gelukkig zijn er ook muggen die hun poten wél thuis kunnen houden. De mannetjes steken hun neus niet in onze zaken en er zijn zelfs soorten die helemaal niet bijten. Zoals de dansmug; hoe cute is die naam! Dus de volgende keer dat een mug in je drankje drijft, je wakker houdt of je lek prikt; haal dan even diep adem, tel tot tien en bedenk: de meeste muggen deugen. Of geef ze een klein beetje liefde… Door een high five met platte hand, keihard tegen de muur.  

5x de grappigste TikToks over muggen 🦟

Lees ook over:

5x de grappigste TikToks over muggen 🦟

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡