Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marith (17): “Ik voel me depressief door corona, maar God begrijpt me!”

11 november 2020 · Leestijd 4 min

Omdat ze depressieve gevoelens had, ging Marith* (17) vorig jaar naar de psycholoog. Na een aantal sessies krabbelde ze op en zat ze weer lekker in haar vel. Door corona kan Marith niet meer doen wat ze leuk vindt, omdat we in gedeeltelijke lockdown zitten. Hierdoor komen de depressieve gevoelens weer terug.

Triggerwarning: er wordt in dit artikel gesproken over zelfbeschadiging

“Ongeveer tweeëneenhalf jaar geleden merkte ik dat ik minder energie had om iets te ondernemen. Ik voelde me niet blij meer en stopte met dingen doen die ik leuk vond, zoals afspreken met mijn vrienden. Dit werd steeds erger tot het punt dat ik mezelf verwondde. Ik zat diep in de put en droeg een masker: niemand wist wat er in mij omging. Ik praatte hier alleen met mijn vriend over. Uiteindelijk besloot ik het mijn ouders te vertellen. Zij zochten hulp voor mij. Zo belandde ik vorig jaar bij een psycholoog.”

Psychologische hulp was niet de oplossing

Een kindertraject bij de psycholoog

“Een zomer lang had ik sessies bij deze psycholoog. Ik hoopte dat het me verder zou helpen, maar het voelde alsof ik een kindertraject volgde. Het hielp weinig en ik voelde me niet serieus genomen. Ik kwam tot het besef dat deze hulp voor mij niet de oplossing was. Ik moest het echt zelf gaan oplossen. Gelukkig deed ik dat samen met God!”

God begrijpt me

“Elke dag schreef ik op waar ik Hem dankbaar voor was, ondanks de donkere periode. Ik bad ook veel; nog steeds trouwens. Ik had het gevoel dat God er altijd bij was en dat Hij me begreep. Ik kreeg weer positiviteit in mijn leven. Ook merkte ik Zijn aanwezigheid door aanbiddingsmuziek. Toen ‘You Say’ van Lauren Daigle net uit was, sloeg de tekst echt op mijn situatie. Het voelde als een knipoog van God en ik merkte daarin veel van Zijn liefde. Ik knapte op, maar toen kwam corona.”

Niks vrolijkt me op en ik voel me alleen

Ik voel me alleen

“Op de korte termijn was ik er niet zo van onder de indruk. Ik verwachtte niet dat het lang zou duren en ging nog gewoon naar school. Mijn eindexamens werden afgelast, maar daar was ik alleen maar blij mee. Helaas bleef het hier niet bij. Feestjes werden afgezegd, ik kreeg online lessen en mijn vrienden kon ik ook niet meer zien. Hierdoor voelt het weer net als toen: ik kan nergens heen en zit alleen maar thuis. Niks vrolijkt me meer op en ik voel me alleen.”

Ik zal overwinnen, samen met God!

See a victory!

“Ik ben bang dat dit nog heel lang gaat duren, maar zou zo graag willen dat alles weer normaal wordt. Ik wil naar school kunnen, optreden met mijn dansgroep en ik wil mijn vrienden zien. Het lijkt erop dat het nog lang gaat duren en ik merk dat langzamerhand mijn depressieve gevoelens weer terugkomen. Dus ik bid de laatste tijd weer veel. Ik vraag God om liefde, blijdschap en kracht om de dag door te komen. Vaak luister ik ‘See a victory’ van Elevation Worship. Dit nummer geeft mij de bevestiging dat ik deze periode zal overwinnen samen met God!”

De kerkdienst van afgelopen zondag stond in het teken van depressie:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

*Marith is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡