Taizé 2020 (30 april t/m 4 mei) - FAQ

Taiwatte?

Taizé, bedoel je. Dat is de naam van een piepklein dorpje in Frankrijk. Daar is iets bijzonders aan de hand: elke week komen er jongeren uit heel Europa bij elkaar om samen God te zoeken. Ze zingen, bidden en werken mee met de kloostergemeenschap die er sinds de Tweede Wereldoorlog te vinden is. Super inspirerend!

Hoe ziet dat eruit?

Het is lekker back to basic, weg uit alle drukte. Dus: tijd voor jezelf, voor je geloof en voor goede gesprekken. En met de nodige lol, want je bent wel op pad met BEAM natuurlijk…

Per dag zijn er drie (niet verplichte) gebedsdiensten. Je moet niks in Taizé, maar je bent wel zo veel mogelijk onderdeel van de gemeenschap. Dat betekent ook je eigen bord afwassen en af en toe helpen met een klusje. Geloof, beleving, bezinning en samenzijn staan deze dagen centraal. Een verblijf in Taizé is dus echt bijzonder en misschien wel levensveranderend, maar vooral ook heel erg leuk!

Nog meer?

Ja joh! Je ontmoet behalve de BEAM’ers die meegaan nog veel meer jongeren uit heel Europa. En de kans is groot dat je aan het denken wordt gezet over je eigen leven. Hoe beleef jij je geloof? Hoe zet jij je in voor een mooiere wereld?

Sinds het begin wordt Taizé geïnspireerd door twee verlangens: in gemeenschap leven met God door gebed en in de wereld een teken zijn van vrede en vertrouwen zijn. Elke dag geven de broeders van Taizé bijbelintroducties, gevolgd door een tijd van stilte en goede gesprekken. In de middag zijn er workshops.

Is het een soort kerkdienst?

Het is echt anders dan je gewend bent. Drie keer per dag kun je een viering meemaken. De diensten in Taizé bestaan uit het zingen van liederen, het lezen uit de Bijbel en een stilte voor bezinning. Tussen de diensten door is er ruimte voor ontmoeting en discussie. Dit laatste gebeurt vooral in een groepje met (internationale) jongeren. Deze groep is de hele week hetzelfde, waardoor je elkaar leert kennen en een band opbouwt. Dagelijks worden deze ontmoetingen ingeleid door een van de broeders. Hij geeft tips voor het gesprek en leidt het onderwerp van de dag in. Natuurlijk is er ook veel tijd voor gezelligheid!

Wanneer gaan we?

Van donderdag 30 april tot en met maandag 4 mei 2020. Met de bus, dus dat wordt supergezellig!

Wat kost dat?

Voor €249,- ben jij vijf dagen op pad, inclusief eenvoudige maaltijden en onderdak.

Hoe oud moet ik zijn?

Je moet minimaal 16 jaar oud zijn op de dag van vertrek. De maximale leeftijd voor deelname is 25. Ben je jonger dan 18? Dan moeten je ouders/verzorgers toestemming geven. Dit formulier krijg je toegestuurd als je je aanmeldt.

Waar slaap ik?

In Taizé slaap je in stapelbedden op een slaapzaal. Jongens en meiden slapen gescheiden van elkaar.

Hoe lang is het rijden?

Het is ongeveer 11 uur rijden, met de nodige stops. We vertrekken ’s ochtends en arriveren eind van de middag. Maar we reizen wel in een luxe touringcar, dus je zit lekker.

Waar is het?

Het is in Taizé, een klein Frans dorpje op ruim 800 kilometer van Utrecht.

Hoeveel mensen gaan er mee?

De reis gaat door als er minimaal 45 personen meegaan. In totaal is er plek voor maximaal 110 personen.

Hoe zit het met de begeleiding van deze reis?

Vanuit BEAM zorgen we voor voldoende verantwoorde begeleiding. Deelname is op eigen risico, maar we zijn er voor je als dat nodig is. Wie van de BEAM-redactie meegaan, wordt later bekendgemaakt.

Kan ik van het terrein af?

Het verblijf in de kloostergemeenschap van Taizé is zo ingericht dat je meedoet in het dagelijkse ritme van de broeders. We zullen dus vooral op en rond het kloosterterrein zijn. Maar je zit natuurlijk niet opgesloten, dus je kunt ook van het terrein af.

Wat moet ik meenemen?

Beddengoed, slaapzak, warme kleding, handdoeken, Bijbel en eventueel je muziekinstrument.

Ben ik verzekerd?

Deze reis valt onder de garantievoorwaarden van SGR en ANVR, maar je moet wel zelf een reis- of annuleringsverzekering afsluiten.

Moet ik Engels kunnen spreken?

Dat is wel handig, want in Taizé barst het van de jongeren uit alle hoeken van Europa. Maar er zijn genoeg mensen die je willen helpen als je even niet uit je woorden komt.

Kan ik mee als ik in een rolstoel zit of ziek ben?

Van deelnemers wordt verwacht dat zij fysiek gezond, goed ter been en in staat zijn om zonder begeleiding op reis te gaan.

Wat als ik allergieën heb?

Allergieën en diëten graag vermelden bij je inschrijving dan proberen we daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. De maaltijden bij Taizé zijn eenvoudig.

Wordt er alcohol geschonken?

Bij Taizé kun je ’s avonds een glas wijn of bier krijgen. We hanteren bij BEAM de Nederlandse regels: wie geen 18 is, mag geen alcohol drinken. Het is niet toegestaan zelf alcoholische drank mee te brengen.

Voor deelname aan deze BEAM-reis moet je BEAM-supporter zijn. Ben je dat nog niet? Klik hier om dat te regelen!

Hoe meld ik me aan?

Klik hier. Daar vind je alles wat je moet weten. Let op: voor deelname aan deze BEAM-reis moet je minimaal 16 en maximaal 25 jaar oud zijn op de dag van vertrek.

Meer vragen?

Mail dan naar [email protected]