Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pramila (17) trouwde in het geheim met een dertigjarige rijke man: “Het gaat niet goed met haar”

23 maart 2021 · Leestijd 3 min

Tijdens de actieweek ‘Code Wit’, komt BEAM samen met EO Metterdaad in actie tegen kinderhuwelijken in Nepal. Er zijn veel jonge meiden die door verschillende redenen in zo’n situatie terechtkomen. Riya (17) en Pramila (17) vertellen hun verhaal en leggen uit hoe ESTC hen helpt. ESTC is een organisatie dat zich inzet om mensenhandel in Makwanpur - een plaats in Nepal - te voorkomen.

Hoe ziet jouw thuissituatie er over het algemeen uit?

“Het valt op dat ouders thuis vaak andere verwachtingen hebben van hun dochters dan van hun zonen. Terwijl de zonen zitten te gamen, wordt er van de vrouwen in huis verwacht dat ze zich bezighouden met het huishouden. De mannen zullen dan ook niet zelf hun was doen, maar laten dat over aan de vrouwen thuis."

Waar ik vandaan kom, wordt de bruiloft vaak geheim gehouden

“Gelukkig zijn verschillende organisaties en de gemeente ervan op de hoogte dat veel thuissituaties er zo uit zien. Zij voorzien deze gezinnen dan ook van verschillende activiteiten via evenementen en sociale media. Het doel van deze activiteiten is om bewustzijn van deze situatie te creëren en de jonge meiden bij te staan. Door hen op deze manier goed nieuws te brengen, zouden minder meiden vroeg stoppen met school om te gaan trouwen.”

Heeft een van jullie wel eens te maken gehad met een kinderhuwelijk?

Riya: “Waar ik vandaan kom, komt het vaak voor dat de bruiloft tussen jonge meiden en een man geheim wordt gehouden tot de dag van de bruiloft. Omdat het vaak in het geheim gaat, belanden deze meiden sneller in de problemen. Ik zelf stond ook op het punt om te trouwen op zeventienjarige leeftijd. Gelukkig hebben ESTC en de lokale gemeente geholpen om de bruiloft te stoppen, waardoor het allemaal niet doorging en ik uit de moeilijke situatie werd gered.”

Ken je jongeren die wél in een huwelijk terecht zijn gekomen?

“Ik moet denken aan Janaki; zij werd gedwongen om te trouwen op haar zestiende. Het gaat nu – drie jaar later – niet goed met haar. Ze is gescheiden weer hertrouwd met een andere man. Met hem heeft ze een kind. Ook Pramila trouwde in het geheim op haar zeventiende met een dertigjarige man die veel geld had."

Hoe ondersteunt het ESTC-project jonge meiden in soortgelijke situaties?

“Naast het staken van dit soort bruiloften, brengt de lokale gemeente de bruid ook weer naar haar ouders. Ook voorziet de organisatie de ouders van een voorlichting over kinderhuwelijken en de oorzaken en gevolgen die daarbij komen kijken. Ze leggen bijvoorbeeld uit wat zo’n huwelijk kan doen met de gezondheid van een kind of wat het tekort aan onderwijs voor gevolgen heeft.”

Het belangrijkste doel van ESTC is om jonge meiden te beschermen en ouders te waarschuwen

“ESTC legt aan de ouders uit hoe ze hun dochter kunnen beschermen tegen een kinderhuwelijk en waarom dat belangrijk is. Het belangrijkste doel is om jonge meiden te beschermen, zodat ze niet in zo’n situatie terechtkomen.”

Benieuwd waarom BEAM samen met jou in actie komt tegen kindhuwelijken in Nepal? Lees het hier!

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡