Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sola Scriptura | “We leren geloof vorm te geven, los van onze ouders.”

29 maart 2019 · Leestijd 5 min

Vroeger zat de vader van Anne (21) al bij de vereniging Sola Scriptura. Nu, dertig jaar later, is zij zelf ook als tweeënhalf jaar lid. “Bij Sola heb ik een club van 140 mensen waarbij ik thuis ben.”

Over Sola Scriptura

“Twee keer per maand houden we op woensdag Bijbelkringen. Dan kom je in kleine groepjes bij elkaar om te praten over de Bijbel, en over je persoonlijke geloof. Daarnaast houden we één keer in de maand een thema-avond, waarop een lezing wordt gehouden. Zo’n lezing kan over van alles gaan. Pas hadden we bijvoorbeeld lezingen over kunstmatige intelligentie en gender. De lezingen kunnen ook een religieus thema hebben, maar dat hoeft niet. We houden ook eens per maand studiekringen met een academisch thema. Je kan daarvoor bijvoorbeeld met een groepje een jaar lang filosofische werken gaan bestuderen, of je verdiepen in kunststromingen en daarbij ook zelf kunst maken.

Drie keer per jaar hebben we een verenigingsweekend. In die weekenden worden ook lezingen gehouden, en workshops gegeven. Bij het vorige weekend hebben we bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg met dertig mensen een work-out gedaan. We houden lange maaltijden, waarbij iedereen lekker met elkaar kan praten, ’s avonds borrelen we, en op zondag gaan we met z’n allen naar de kerk. Het is een manier om drie dagen lang ontspannen samen zijn.

Er is ook ruimte voor spontane ideeën van leden. Naast de vaste onderdelen hebben we iets dat ‘eigen initiatief’ heet. Dan kan je als lid een activiteit verzinnen, en daar kan het bestuur dan geld voor geven. Als er bijvoorbeeld een bijzondere film draait, kan je daar met elkaar heen gaan.”

afbeelding

Het dak op

“Mijn vader was dertig jaar geleden lid van deze vereniging. Toen ik begon met studeren was mijn neef ook lid. Alle verhalen die ik over studentenverenigingen hoorde, gingen over Sola Scriptura. Toen ben ik een keer naar een open avond gegaan en dacht ik: ‘Dit is mooi, dit ga ik doen.’ Nu ben ik tweeënhalf jaar lid, en zit ik in het bestuur. Ik ben ab actis, dat betekent dat ik vooral veel notuleer bij vergaderingen, en brieven stuur naar externe contacten.

Mijn mooiste herinnering met de vereniging was tijdens één van de introweken die ik heb meegemaakt. Er waren allemaal eerstejaars die een week lang een introductie krijgen. Aan het einde van die week zat ik met een groep mensen uit allemaal verschillende jaren op mijn dak. Daar konden we over Utrecht heen kijken. De zon scheen, en we konden heel fijn met elkaar praten over het leven, over kleine en diep dingen. Ik was toen heel blij met alle mensen die ik hier was tegengekomen. Ik dacht, ‘Nu kan je geluk bijna vastpakken.’  

Als je gaat studeren is dat best wel spannend. Veel van ons komen van een christelijke middelbare school in een compleet nieuwe omgeving terecht. Mensen gaan niet naar een studie om vrienden te maken, een vereniging is dan een soort sociaal vangnet. Bij Sola heb ik een club van 140 mensen waarbij ik thuis ben. We ontdekken ook samen hoe we ons geloof willen vormgeven, los van hoe je ouders je opgevoed hebben. Het is fijn om dat te doen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.”

Geloof, studie, borrels

“We doen heel veel verschillende dingen met elkaar, van samen borrelen en bier drinken, tot praten over het geloof en academische onderwerpen. Doordat we regelmatig Bijbelkringen houden, krijg je een band met je groepje. Je kan met ze praten over je geloof, ook op momenten dat het moeilijk gaat. Het kan helpen om visies van andere mensen te horen. De borrels zijn gewoon ontspannen, dat heb je ook nodig, gewoon een goede tijd hebben met elkaar.

Het leukste aan de studiekringen vind ik dat je verder kan gaan dan je studie. Weinig mensen zijn maar geïnteresseerd in één ding, het is leuk om met meerdere interesses iets te kunnen. Door de lezingen leer ik ook over onderwerpen die normaal nooit zou zijn tegengekomen. Ik leid zelf een studiekring over kunst. We houden daarbij theoretische en praktische avonden, die elkaar afwisselen. Op een theoretische avond bespreken we een kunststroming, en kijken we bijvoorbeeld naar schilderijen. Op praktische avonden gaan we zelf met die kunststromingen aan de slag. Er zijn heel veel verschillende kringen, ook kringen die alleen gericht zijn op theorie, waar je bijvoorbeeld alleen literatuur leest.

Het is heel prettig om zo veel verschillende dingen met elkaar te doen. Het helpt ons ook om meer een gemeenschap te zijn. Als we bijvoorbeeld alleen maar lezingen zouden organiseren, zouden we alleen maar in een zaal zitten te luisteren en daarna weer weggaan. Door verschillende dingen met elkaar te doen, leren we elkaar op verschillende manieren kennen.” 

Kenmerken

Oprichtingsjaar: 1951
Sociëteiten: Nog niet!
Hoeveelheid leden: 140
Motto: Sola Scriptura Illustret nos
Site: www.sola-scriptura.nl
Vaste avond: Woensdag elke week, dinsdag om de week
Eerste couplet verenigingslied:
In Rheno Traiecto habitantes
pernoctamus cum controversiis
voces vetres nos vocantes
loquuntur in cellis fornicatis
Vertaling:
In Utrecht wonend
vernachten wij met discussies
oude stemmen, ons roepende
spreken in gewelfde kelders

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡