Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marielle (19) heeft PCOS: ‘Ik ben bang dat ik geen kinderen kan krijgen’

5 september 2022 · Leestijd 4 min

In Nederland heeft ongeveer tien procent van de vrouwen te maken met een vorm van PCOS. Deze hormonale stoornis zorgt ervoor dat je onregelmatig ongesteld wordt, overmatig haargroei krijgt en je vruchtbaarheid afneemt. Sinds Marielle de diagnose heeft gekregen denkt ze weleens aan of ze ooit kinderen kan krijgen: “Ik lig er weleens wakker van”.

Hoe het begon

Marielle studeert verpleegkunde en wilt al van jongs af aan met kinderen werken. Het hebben van ‘huisje, boompje, beestje’ is een grote wens. Maar dit jaar mei kreeg ze de diagnose PCOS, wat haar aan het denken heeft gezet. “In 2019 deed ik vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Toen ik terugkwam ben ik twee maanden niet ongesteld geworden. Ik begon mij zorgen te maken, maar nam geen stappen om te onderzoeken waar het vandaan kwam. Na die tijd bleef het alsmaar schommelen. Tijdens de coronapandemie werd mijn stage afgelast en school kwam stil te staan. Ik dacht dat die corona-stress de oorzaak was van de onregelmatigheidmaar niets was minder waar. Na een lange tijd heb ik de stap genomen om naar de huisarts te gaan en het te laten onderzoeken. Daar is uitgekomen dat ik PCOS heb. Ik kon wel door de grond zakken."

HUH?! Maar wat is PCOS?

De afkorting staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Nu je dit leest klinkt het misschien als een ver-van-je-bed-show, maar 1 op de 10 vrouwen heeft het. Maar wat houdt het in? Bij een normale cyclus is het zo dat er een blaasje met een eicel groeit op je eierstokken, bij de eisprong (ovulatie) knapt dat blaasje met de eicel. Bij PCOS kan dat blaasje niet knappen of heel laat. Hierdoor kan het dus voor komen dat je niet iedere maand ongesteld wordt of dat het voor een hele lange tijd wegblijft. Als de menstruatie uitblijft zorgt dat ervoor dat de vruchtbaarheid afneemt.
Bron: Stichting PCOS

Overmatig haargroei

PCOS gaat gepaard met symptomen zoals acne, overgewicht en overmatig haargroei. Doordat je hormonen niet in balans zijn maak je meer mannelijke dan vrouwelijke hormonen aan. Dit is ook het geval bij Marielle. Zij merkte op een gegeven moment dat ze last kreeg van haargroei op plekken waar ze het niet gewend was. “Het begon bij een paar kleine zwarte haartjes op mijn kin. Als blondharige valt dat meteen op. De eerste paar keren trok ik ze er zelf uit of scheerde ik het weg. Maar hoe vaker ik dat deed, hoe sneller en dikker ze terugkwamen. Nu bleef het niet alleen bij mijn kin maar groeide het ook langs mijn kaaklijn en tussen mijn borst. De plekken waar mannen normaal haargroei hebben.”

Screenshot_20220831-105737_Gallery
Onzekerheid

De hele situatie maakt Marielle onzeker. “In de zomer zie ik mijn vriendinnen in bikini het strand opgaan, maar ik durf dat niet omdat bij mij haar groeit op plekken waar dat voor vrouwen niet normaal is. Daarnaast neemt mijn vruchtbaarheid ook af en kan het zijn dat ik in de toekomst moeilijk kinderen kan krijgen. Wekelijks lig ik minstens één keer wakker van de gedachte: wat als ik geen kinderen kan krijgen? Je wilt gewoon dat je lichaam net zo werkt als die van iedereen. Soms word ik boos als ik meiden om mij heen hoor zeuren over hun menstruatie. Dan denk ik gauw ‘zeur niet zo… zie het als een teken dat je lichaam goed werkt.’

Het geloof

Marielle is christelijk en het geloof biedt haar veel steun. “De hele situatie heeft mijn geloof gek genoeg niet beschadigd. Het eerste wat we thuis deden toen ik het nieuws kreeg was bidden. We baden voor rust, vrede en wijsheid hoe met de diagnose om te gaan. Het geloof biedt mij namelijk hoop, want ik weet dat God een goed plan voor mijn leven heeft. Ik houd mij daaraan vast, want daar vertrouw ik echt op.”

De toekomst

Ondanks de realiteit, onzekerheid en schaamte maakt het haar niet angstig om hoopvol naar de toekomst te kijken. "Positief denken, het veranderen van mijn leefstijl en de openheid in mijn omgeving draagt daar ook aan bij. Als ik ergens meezit kan ik altijd bij mijn ouders en vrienden terecht. Dit gun ik iedereen die met PCOS kampt. Je kan je soms onbegrepen voelen, maar door een open cultuur te creëren geef je mensen een kijkje in je hoofd, zodat ze je gevoel beter te begrijpen. Dus praat erover want het is een belangrijk onderwerp.”

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡