Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom doe jij zo graag wat niet mag? Een therapeut en een politieagent leggen het uit!

3 mei 2023 · Leestijd 3 min

‘Niet aanraken’ staat duidelijk aangegeven bij een schilderij in een museum. Toch kan je het niet laten om je vinger even erop te leggen. Of wanneer je docent nadrukkelijk gezegd heeft dat er stilte in de klas moet zijn, haal jij je schouders op en ga je kletsen met je beste vriend. Je mag niet fietsen op de stoep, maar wat kan je gebeuren? Dat anderen dat niet mogen: oké. Jij vindt dat je een uitzondering op de regel bent. Waarom willen we zo graag doen wat niet mag? Wij vroegen het aan een therapeut en een politieagent.

Tegen de regels in gaan

Wij stelden de vraag aan vijftig christelijke jongeren of ze ook het liefst tegen de regels in gaan. Lees hier een paar van hun reacties:

Tekst whatsapp

Loskomen van je ouders

Waar komt die weerstand tegen regels vandaan? Als jongere helpt het bij het loskomen van je ouders. Psychosociaal therapeut Jacqueline Mulckhuijse: “Er wordt van je verwacht dat je vanaf je achttiende zelfstandig beslissingen en keuzes kan maken. In aanloop naar dat punt ga je telkens meer nadenken over wat jíj van alles vindt. Wat wil je graag en wat vind je stom? Je neemt niet alles meer aan van je ouders of andere volwassenen.”

Gezonde ontwikkeling

Dat proces, waarin je zelf beslissingen gaat leren nemen, noemen mensen ‘puberen’. Jacqueline: “Puberen is heel normaal. Het hoort bij een gezonde ontwikkeling van je persoonlijkheid. Daardoor vorm je je eigen normen en waarden. Wanneer je ouder wordt en je hersenen zich verder ontwikkelen, merk je dat je keuzes consequenties hebben. Als je bijvoorbeeld een bijbaan hebt en zomaar dingen doet die niet de bedoeling zijn, kan het gevolg zijn dat je je baantje verliest. Door zulke ervaringen leer je beter nadenken over de gevolgen van je keuzes.” 

Leren van je fouten

Hoe kijkt een politieagent naar domme keuzes van jongeren? Agente Lize Wilderink: “Er is altijd een groep jongeren die kattenkwaad uithaalt en de gevolgen daarvan niet overziet, waarbij ze iets jatten in de winkel of een prullenbak in de fik steken. Het komt niet in ze op dat zoiets uit de hand kan lopen. Stiekem schrikken ze er ook wel van en na één of twee keer een domme keuze te hebben gemaakt, zie je ze niet meer terug. De jongeren die we herhaaldelijk terugzien, hebben vaak een moeilijke thuissituatie. Daar zit veel meer achter.”

Ga in gesprek

Als je weleens iets hebt gedaan wat niet mag, of de neiging hebt om tegen de regels in te gaan, weet dan dat je niet raar bent. Op deze manier ontwikkel je je persoonlijkheid. Maak je niet te veel zorgen over de domme dingen die je hebt gedaan en leer van de keuzes die niet zo handig waren. Laat het alleen niet een excuus zijn om je maar niet je aan de regels te houden. Het is belangrijk om uit te vinden hoe jij naar alles kijkt, maar dat maakt de normen en waarden niet minder belangrijk. Ga in gesprek, met je ouders bijvoorbeeld, om erachter te komen waar een regel vandaan komt.

TEST: Ben jij een regelvolger of regelbreker?

Lees ook over:

TEST: Ben jij een regelvolger of regelbreker?

Geschreven door

Rebekka Rodenburg

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡