Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is Keti Koti? (in drie minuten)

Vieren én herdenken

17 mei 2023 · Leestijd 3 min

Misschien hoor je het de laatste weken af en toe voorbij komen: 'Keti Koti'. Maar wat is het en waarom vinden mensen dat dit een nationale vrije dag zou moeten zijn? In dit artikel leggen we je het in drie minuten uit!

Wat is Keti Koti?

Tijdens Keti Koti wordt elk jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’. Dit verwijst naar de boeien waarmee slaafgemaakten vastgezet werden. Op 1 juli 1863 schaft Nederland, na ruim 200 jaar, als één van de laatste Europese landen slavernij af. Keti Koti is officieel een Surinaams feest, maar het wordt in Nederland gezamenlijk gevierd met de (voormalige) Nederlandse Antillen.

Wat had Nederland te maken met slavernij?

Heel veel. Nederland heeft meer dan 600.000 Afrikanen tegen hun wil verscheept naar Zuid-Amerika om daar te werken onder verschrikkelijke omstandigheden.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe wordt Keti Koti gevierd en herdacht?

In Nederland begint Keti Koti met Bigi Spikri-optochten in traditionele Surinaamse klederdracht. Bigi Spikri is Surinaams en betekent ‘grote spiegel’. Dit wijst terug op 1 juli-optochten in Paramaribo (hoofdstad van Suriname), waarbij de deelnemers zichzelf in de spiegelende winkelruiten bewonderden.

De officiële herdenkingsceremonie vindt sinds 2009 plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Na dit moment begint het feest! Zo kan je bijvoorbeeld op het Keti Koti-Festival in Rotterdam en Amsterdam genieten van muziek, dans en heerlijke Surinaamse, Antiliaanse en Ghanese maaltijden.

Bron: NPO Kennis. Lees via deze link meer over discriminatie, vooroordelen, kolonialisme en ons slavernijverleden bij onze collega's van NPO Kennis.

Vieren én herdenken

Met de verschillende Keti Koti programma’s wil Omroep ZWART een podium geven aan de nazaten van slaafgemaakten en hun verhalen. “Het is tenslotte onze gedeelde geschiedenis en gaat ons allemaal aan”, aldus Gianni Lieuw-A-Soe, algemeen directeur van ZWART. “En bij die geschiedenis staan we uitgebreid stil, zodat we nooit vergeten wat tijdens die periode is gebeurd. Je kunt tenslotte niet vieren zonder ook te herdenken.”

Op zaterdag 1 juli kun je kijken naar het tv-programma Vier Keti Koti op NPO 1 om 21:45. Vanuit het Tropenmuseum in Amsterdam is er aandacht voor speeches, dans en muziek. De uitzending is een samenwerking tussen de EO en Omroep ZWART.

Sanne en Sami krijgen racistische reacties op hun relatie: ‘’Mensen zeggen dat we het witte ras uitroeien’’

Lees ook over:

Sanne en Sami krijgen racistische reacties op hun relatie: ‘’Mensen zeggen dat we het witte ras uitroeien’’

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡